5 lessen uit Kolonisten van Catan voor je onderneming

donderdag 03 mei 2018

Wie mij een beetje kent, weet dat ik een echte spelletjesman ben. Daarbij denk ik niet aan computergames, maar aan bordspellen. Een gezellige tijd met vrienden is vaak één van de belangrijkste redenen om een spelletje te spelen. Maar bij een spel gaat het ook om de grote prijs, terugverdienen van je inzet, strategie bepalen en samenwerken.

In dit blog neem ik je mee in het spel ‘Kolonisten van Catan’, jou vast wel bekend. En aan de hand hiervan trek ik een vergelijking met je onderneming. Welke lessen kun je voor je onderneming trekken uit dit bordspel?

Strategie bepalen – het plaatsen van de eerste dorpen en wegen

Wanneer het speelbord op tafel is uitgestald en gezamenlijk tot een spelvariant is besloten kan het spel aanvangen: het plaatsen van de eerste dorpen en wegen. Eigenlijk is dit de belangrijkste fase in het spel. Wat word je strategie? Kies ik voor de breedte of kies ik voor een niche? Waar zit de concurrentie? Kom ik gemakkelijk aan grondstoffen en hoe snel kan ik produceren? Is er voldoende ruimte om uit te breiden en mijn gebied te vergroten?

Deze fase behoort nog steeds tot de voorbereiding. Het eigenlijke spel is nog niet begonnen. Toch bepaalt deze fase al het succes van je onderneming.

Les 1: een adequate voorbereiding bepaalt 80% van het succes van een onderneming.


Een goed businessplan met een marktverkenning en toetsing van de financiële haalbaarheid is hierbij essentieel. Neem de tijd voor een goede voorbereiding.

Doelbepaling – overwinningspunten

Belangrijk bij het ondernemen is om je doel voor ogen te houden. Wat is je doel? Ga je voor het grote geld, de meeste grondstoffen, de expansie, macht, invloed? Of heb je een ander doel: bijdragen aan de samenleving, opkomen voor de zwakkere in de samenleving, omzien naar de ander, ideële doelen? Met andere woorden: hoe fanatiek ben je? En ten koste van wat mag het gaan?

Les 2: Bepaal je drijfveren en ambities.


Ga je voor het grote geld? Mijn vraag zou dan zijn: wanneer heb je dan genoeg? Of heb je andere drijfveren? Belangrijk is om te beseffen wat het doel je mag kosten. Werk/privé is hierbij een belangrijke afweging. Leef je om te ondernemen, of onderneem je om te leven?

Produceren en handelen – het ontvangen en ruilen van grondstofkaarten

Je onderneming is gestart en het zakendoen is begonnen. Door inzet van kapitaal en arbeid drijf je een onderneming met het oogmerk om duurzaam winst te behalen. Je koopt grondstoffen of handelswaar in om deze vervolgens te verkopen en je onderneming te laten groeien.

Hierbij moet onderhandeld worden. De grondstoffen worden hierbij als ruilmiddel gebruikt.

Les 3: Ondernemen is alleen mogelijk door samen te werken.


We kennen allebei de situatie van de speler met wie niet meer geruild wordt. Vervelend voor die persoon, maar ook vervelend voor het spel. Juist door samen te werken kom je verder, hoewel je alleen misschien sneller kunt gaan. Zorg daarmee voor een win-winsituatie. Als ondernemers heb je elkaar nodig om te groeien.

Tegenslag – de struikrover

Hoe ga je als ondernemer om met tegenslag? Heb je hiermee rekening gehouden? Is dit ingecalculeerd? Wat doe je als je gedwongen moet inkrimpen en de helft van je kaarten moet afleggen in de pot? Als je uitbreiding daardoor niet kan doorgaan? Lessen uit het leven gegrepen.

Les 4: Regel in goede tijden de zaken voor slechte tijden.


Wees je bewust dat er tegenslagen op je pad komen. Tref voortijdig maatregelen om de tegenslag op te kunnen vangen, zowel zakelijk als privé. Op zakelijk gebied kun je denken aan een goede samenwerkingsovereenkomst of aandeelhoudersovereenkomst, een arbeidsongeschiktheidsverzekering of optimale bedrijfsstructuur. Maar ook of je voldoende weerstandsvermogen hebt in je onderneming. Welke maatregelen heb je getroffen om continuïteitsdreiging tegen te gaan?

Ook privé is het belangrijk hierbij stil te staan. Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Voldoende verzekerd? Is er een (levens)testament opgemaakt? Staat het thuisfront achter het ondernemerschap?

Innovatie – de ontwikkelingskaart

Tijdens de levenscyclus van een onderneming heb je de mogelijkheid je te ontwikkelen en een innovatie door te voeren: wegenbouw of monopolie. Ontwikkelingen kosten grondstoffen. En niet elke gekochte ontwikkeling brengt ook hetgeen wat je verwacht. Maar ontwikkelingen kunnen verschil maken en het spel bepalen.

Les 5:  Innoveer tijdig.


Juist door te innoveren is je bedrijf in staat verder te groeien en de concurrentie voor te zijn. Verdiep je in de verschillende mogelijkheden voor innovatie. Kan ik bijvoorbeeld met de huidige bezetting van mensen en machines tot een efficiëntere aanpak komen? Denk hierbij aan een Lean-traject of een ICT-slag op je administratieve processen. Zijn er subsidiemogelijkheden of fiscale stimuleringsmaatregelen om een innovatie mogelijk te maken? Spiegel daarbij de innovatie altijd aan je doel en drijfveren.

Het succes – de overwinning

Met een juiste voorbereiding, het doel voor ogen, door samen te werken, voldoende voorbereiding op tegenslag en door slim te innoveren is de kans groot dat het je brengt tot de overwinning. Je onderneming is een succes, je bent geslaagd! Vier het samen!

Aan de hand van het spel ‘Kolonisten van Catan’ heb ik je 5 lessen laten zien voor je onderneming. In alle fases is het belangrijk een goede adviseur naast je te hebben staan, die je begeleidt met je groeiplannen; groeien doe je samen!

NB: Wil je een leuke speltip? Denk eens aan Agricola van 999Games. Een fantastisch strategiespel voor de geoefende speler.

Auteur
Harro de Haan AA RB FFP
Accountant