Suppletie van de omzetbelasting is een term die we gebruiken om te verwijzen naar het aanvullen of corrigeren van een eerder ingediende btw-aangifte. Suppletie is van toepassing wanneer er sprake is van een fout of een vergeten post in de aangifte omzetbelasting. Daardoor is er te veel of te weinig omzetbelasting betaald. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u een factuur over het hoofd heeft gezien, veranderingen hebben plaatsgevonden in uw bedrijfsactiviteiten of er bepaalde posten zijn vergeten.


Wanneer is suppletie van uw omzetbelasting nodig?

Wanneer blijkt dat u in de laatste vijf jaar te veel of te weinig btw heeft aangegeven en afgedragen, moet u dit als ondernemer zo spoedig mogelijk (in principe een maand na het constateren) corrigeren. De hoogte van het verschil is bepalend voor de manier waarop u deze correctie moet verwerken. Twee situaties kunnen zich voordoen.

  1. Door een fout in een eerdere gedane btw-aangifte ontstaat een verschil van meer dan Є 1.000,- . Een suppletie moet zo snel mogelijk worden ingediend, zodra de fout of vergeten post is ontdekt. De suppletie kan alleen worden ingediend binnen vijf kalenderjaren na afloop van het tijdvak waarin de fout is gemaakt.
  2. Door een fout in een eerdere gedane btw-aangifte ontstaat een verschil van minder dan Є 1.000,-. Deze correctie mag u in de eerstvolgende btw-aangifte verwerken. U hoeft in dit geval geen suppletie in te dienen.

Het indienen van een suppletie is nodig om te voorkomen dat er sprake is van belastingontduiking of belastingfraude. Als er geen suppletie wordt ingediend bij een onjuiste aangifte omzetbelasting, kan de Belastingdienst een vergrijpboete opleggen.


Hoe kunt u een suppletie van uw omzetbelasting indienen?

Het proces voor het indienen van een btw-suppletie is vergelijkbaar met het indienen van uw reguliere btw-aangifte. Een suppletie indienen kan via het ondernemersportaal van de Belastingdienst. Door het formulier 'Suppletie omzetbelasting' in te vullen kunt u een correctie aangeven. Het is belangrijk om zowel de originele aangifte als de correctie in één aangifte te verwerken. Wanneer alleen de correcties worden ingevoerd, leidt dit tot onjuiste btw-teruggaven of -afdrachten en ontstaat er een onjuiste aangifte. Dit kan resulteren in naheffingen, boetes en belastingrente van de Belastingdienst. Als u hulp nodig heeft bij het indienen van een btw-suppletie of aangifte, helpen de belastingadviseurs van Visser & Visser u graag.

Contact opnemen


Wat gebeurt er na het indienen van de suppletie?

Normaliter wordt de suppletie binnen acht weken afgehandeld door de belastingdienst. Wanneer u te weinig btw heeft betaald, ontvangt u een aanslag met een betalingskenmerk. Het is belangrijk om contact op te nemen met de Belastingdienst als u deze aanslag niet ontvangt. Wacht altijd met het overmaken van het bedrag tot u de aanslag hebt ontvangen. Het betalingskenmerk op deze aanslag is noodzakelijk om automatisch een koppeling te kunnen leggen tussen de betaling en de aangifte. Wanneer u te weinig btw heeft betaald dan ontvangt u binnen 8 weken een beschikking van de Belastingdienst.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

46EBAAA4-0E2F-4D6D-BB3D-982D08E25767

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur