Zonder industriële automatisering staat Nederland stil. Ingenieursbureau KienIA is specialist op gebied van industriële automatisering. Bruggen, sluizen, tunnels en windmolens, het beweegt dankzij industriële automatisering. “Als je een huis laat bouwen begin je met de architect, dat is ook wat wij doen”, vertelt Bob Valentijn, mede-oprichter van KienIA. “Hoe moet het eruit zien? Op welke manier moet het functioneren? Aan welke normen moet het voldoen? Wij zijn de architect voor industriële automatisering.

In 2008 startte Bob samen met zijn compagnon Niek de Koning op een zolderkamer in Hardinxveld. “Midden in de crisis. Op de dag dat we begonnen viel Lehman Brothers om. Dat zorgt ervoor dat je scherp moet zijn en harder moet werken.” Motivatie was er genoeg. “Vanaf de oprichting hebben we gezegd: we willen eredivisie spelen, meedoen met de echte projecten.” Bob zegt het met enige bescheidenheid. “De ambitie is om de beste te worden, maar vooral dat onze klanten ons het beste vinden. Dat is het belangrijkste.”


Functioneel

KienIA redeneert vanuit de organisatie van de klant, een aanpak die hen onderscheid in de markt. “Veel ingenieursbureaus en installateurs zijn technischer georiënteerd. Wij gaan uit van wat een organisatie wil bereiken en hoe automatisering daar een bijdrage aan kan leveren. Bereik je met het ontwerp ook de doelstelling? En hoe gaan mensen in de organisatie ermee werken? Dat kunnen hele complexe projecten zijn, waarbij we de organisatie en alle partners eromheen meenemen in het advies.”


Thuishaven

Ontwikkeling is een belangrijk speerpunt bij KienIA. “De beste worden voor je klanten lukt je niet als je alleen maar aan het werk bent”, stelt Bob. “Groei is de zuurstof voor je organisatie, zonder groei sta je stil. Ik geloof in nieuwe doelen stellen, leren en plezier maken.” Gezelligheid zit in de cultuur van KienIA. “We gebruiken de metafoor van de thuishaven. Aan de ene kant creëren we een fysiek fijne plek, maar het zit ook in onze mentaliteit. Doe maar gewoon. Voor mij is met plezier naar je werk gaan de basis om kampioen te kunnen worden.”

Hoe zorg je ervoor dat je die organisatiecultuur vasthoudt in coronatijd? “Gelukkig kan het werk gewoon doorgaan. Online werken is niet nieuw voor ons, maar heel de week thuiswerken is wel even anders. Met digitale borrels en andere activiteiten zorgen we ervoor dat we elkaar blijven ontmoeten. Om feeling te houden met de collega’s, heb ik de eerste maand iedereen vaak gesproken via Teams. Een hele onrustige periode, maar gelukkig gaat het goed.”


Advies

Vijf jaar geleden kwam Bob in contact met Marcel Fierens, accountant bij Visser & Visser. “Het zit in onze cultuur om elke dag te willen leren, maar het is ook belangrijk om te weten waar je wel en niet goed in bent. Onze kennis ligt wat minder op financiële vraagstukken. We werden groter en ik had behoefte aan iemand waarmee ik op bedrijfskundig en financieel gebied kon klankborden. Het is fijn als iemand met je meedenkt. Soms is de bevestiging dat je de goede kant op gaat ook al heel prettig.” Marcel waardeert de gesprekken met Bob. “Het is altijd verrassend wat eruit komt. Gesprekken over structurering en de toekomst van het bedrijf en de ondernemer zijn zaadjes die je plant, mooi om te zien als die ook wortel schieten.”

Kijkend naar de toekomst in relatie tot de coronacrisis maakt Marcel de vergelijking met kitesurfers. “Die zoeken elke keer een nieuwe golf op om vooruit te kunnen. Zo kijk ik ook naar de crisis. Er is altijd een periode erna. Waarom zou dat nu niet zo zijn?”

Kienia.nl

 

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

46EBAAA4-0E2F-4D6D-BB3D-982D08E25767

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}

Samen bereiken we meer!