Een groen stipje dat zich als een olievlek over de kaart van Nederland verspreidt. Dat is het verhaal van Energieke Regio. Al spreekt oprichter en voorzitter Krijn Ratsma liever niet over een olievlek. “Olie is weinig duurzaam. Ik zie het liever als een vliegwiel dat steeds harder draait en de kaart langzaamaan groen kleurt.”

Het is alsof je hoogzomer een koel kerkje in Zuid-Frankrijk binnenwandelt. Terwijl buiten de thermometer tropische temperaturen aangeeft, is het in het bedrijfspand van Energieke Regio aangenaam koel. “De vloerverkoeling en het vegetatiedak doen hun werk”, vertelt Krijn Ratsma als hij zijn gasten ontvangt in zijn energieneutrale kantoor in Dirksland, een klein dorpje op Goeree-Overflakkee.

In 2004 richt Ratsma hier zijn eigen architectenbureau op. Met Casa Ratsma wil hij duurzame architectuur uitdragen en bewerkstelligen. “Het was in de tijd dat duurzaamheid meer kost dan dat het oplevert. En het is hier geen Zeeland, maar Goeree-Overflakkee bleek toch ook héél zuinig. Ik kon het idee van duurzaam bouwen totaal niet kwijt.”

De geboren Rotterdammer en zijn vrouw besluiten hierop zelf te laten zien wat duurzaam en energieneutraal bouwen inhoudt. (‘Geen woorden, maar daden’) Midden in de crisistijd 2009 maken ze plannen voor een duurzaam pand waarin beiden hun bedrijven kunnen huisvesten: een fysiotherapiepraktijk en een architectenbureau.

 

Bezoek uit Den Haag

Als het nieuwbouwpand begin 2012 krap een half jaar in gebruik is, bezoekt een delegatie uit Den Haag Dirksland. “Dat had te maken met de duurzame ambitie van Goeree-Overflakkee om in 2020 energieneutraal eiland te zijn. Dan wekken de 48.000 bewoners van het Zuid-Hollandse eiland minstens evenveel energie duurzaam op als ze verbruiken. Ook Casa Ratsma kreeg een bezoekje.”

Ratsma vertelt de Haagse delegatie over de bouw van zijn duurzame pand en de hobbels die hij heeft moeten overwinnen om het pand écht energieneutraal te krijgen. “In de bouw hadden we niet alle zaken goed genoeg doordacht. Hierdoor verbruikten we na oplevering veel meer energie dan verwacht. Dat kon ik als duurzame architect en ondernemer natuurlijk niet accepteren. Met een extra investering van 3.000 euro hebben we uiteindelijk ons energietekort van 50% omgebogen in een -overschot. Het ging hoofdzakelijk om het beter inregelen van installaties en het vervangen van lampen. Vooral in dit laatste deel van mijn verhaal waren ze geïnteresseerd.”

 

Verdienen aan energiebesparing

De duurzame architect krijgt vanwege zijn bijzondere besparingsverhaal vanuit het ministerie het verzoek om mee te denken over een project waarbij met zo weinig mogelijk overheidssteun grote energiebesparingen op Goeree-Overflakkee gerealiseerd kunnen worden. “Een plan om ondernemers te helpen verdienen aan energiebesparing dus”, legt Ratsma uit. De architect grijpt de kans met beide handen aan en bedenkt een proefproject waarbij tien bestaande panden energiezuiniger worden gemaakt met de hulp van onafhankelijke, lokale adviseurs. “Het werkte! Met weinig middelen realiseerden we -net als bij Casa Ratsma- grote besparingen. Ondernemers waren overtuigd van het nut van energie besparen en maakten anderen zelfs enthousiast.”

 

De staatssecretaris op bezoek

Staatssecretaris Mansveld brengt na de geslaagde proef persoonlijk een bezoekje aan Casa Ratsma. “Ze vroeg me of ik betrokken zou willen zijn als we het besparingsproject in het land zouden gaan uitrollen. In de vorm van een stichting en met ondersteuning vanuit de overheid. Het voelde voor mij heel goed om meer mensen te helpen bij energie besparen. Zo werd in 2014 de Energieke Regio geboren.”

Dat Ratsma aan de wieg stond van de stichting vindt de 51-jarige ondernemer zelf eigenlijk geen verrassing. “Als jongetje van 8 was ik al begaan met de Club van Rome die hun bezorgdheid uitte over de toekomst van de wereld als we niet samen zouden waken over onze grondstoffen en energiebronnen. Daar waar ik energie kan besparen, zal ik het dus zeker niet laten.”

 

Een groene kaart van Nederland

Dat de landkaart van Nederland intussen aardig groen kleurt van alle deelnemende regio’s doet Ratsma erg goed. “We zitten op twintig Energieke Regio’s en vijfenzeventig deelnemende gemeenten. Een geweldig resultaat in zo’n korte tijd. Uiteindelijk willen we in 2020 een landelijk dekkend netwerk hebben, zodat elke ondernemer die interesse heeft zich kan aansluiten bij een Energieke Regio in de buurt. Van dat vooruitzicht krijg ik uiteraard veel energie.”

Ratsma noemt zichzelf ‘een gelukkig man’. “Ik vind het bijzonder dat ik anno 2017 dagelijks anderen kan helpen geld verdienen aan energie besparen en zelf ook nog eens met m’n passie bezig kan zijn. Zowel voor de Energieke Regio die bijna fulltime mijn aandacht vraagt, als voor Casa Ratsma waarmee ik al in 2004 duurzaamheid op de kaart wilde zetten. Ik zal mijn boodschap altijd met enthousiasme uitdragen.”

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

46EBAAA4-0E2F-4D6D-BB3D-982D08E25767

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}

Samen bereiken we meer!