De vader van Dick van Welie werkte altijd in loondienst, maar besloot op zijn 56ste om samen met zijn zoon de sprong naar het zelfstandig ondernemerschap te wagen. In 1991 richtten zij Wesotronic op. Pa de technisch expert, zoon de financieel deskundige. Na een jaar trad Leen, de zwager van Dick, al in dienst van het familiebedrijf. Neef Bert kwam er later bij. Visser & Visser maakte het allemaal vanaf het begin mee.

Gestart vanuit een klein kantoor op het veilingterrein in Barendrecht met de verkoop en installatie van buispostsystemen en geluidsinstallaties en uitgegroeid tot totaalaanbieder van zwakstroominstallaties voor beveiliging en communicatie met een ruim, modern pand aan de Ebweg: Wesotronic kende een razendsnelle ontwikkeling. “Net zoals eigenlijk alle technische bedrijven ging het ons in de jaren 90 voor de wind. Binnen de kortste keren werden 7 medewerkers er 70,” aldus Dick. Zelf bleef hij zijn werkzaamheden voor Wesotronic tot 1994 combineren met een baan in loondienst. Daarna was het puur Wesotronic wat de klok sloeg. “Mijn vader zette Wesotronic vanaf het begin goed in de markt. Met zijn amicale karakter legde hij makkelijk contacten. Binnen de kortste keren kende hij iedereen op het veilingterrein. Daar kwam veel klandizie uit. Het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, was de nieuwbouw op het veilingterrein van de Greenery, voorheen Hagé International. Als klanten ons nodig hadden, moesten wij er meteen staan. Dat principe snapten wij. ‘Op die jongens van Wesotronic kun je bouwen’, wist iedereen.” De dienstverlening breidde zich in rap tempo uit. Inmiddels is Wesotronic dé partij als het gaat om installaties voor onder meer brandbeveiliging, camerabewaking, inbraakdetectie, toegangscontrole, telefonie, datanetwerken, buispost en kerktelefonie.

Van Dorp naar stad, from Europe to the world

Onder de klanten van Wesotronic zijn ook veel supermarkten. “Op een dag raakte in gesprek met een manager
van een filiaal van Hoogvliet. Hij stelde mij de vraag of wij ook zijn winkelwagens konden beveiligen. Daar raakte hij er namelijk erg veel van kwijt, omdat klanten ze meenamen. In de Verenigde Staten vonden wij een bedrijf wat actief was in deze markt en we zijn daar naartoe gegaan. Zij hadden een elektrisch wiel ontwikkeld dat blokkeerde aan het einde van de parkeerplaats. We zagen de potentie om het in de rest van Europa te vermarkten, om te beginnen in de Benelux. Bert zat voorheen in wereldwijde trading aan de retail en was dus internationaal georiënteerd. Kortom: de perfecte man om ons product in de Europese markt te zetten. Gelukkig maar, want zijn talen waren ook een stuk beter.” Het contract werd getekend en zo ontstond naast Wesotronic ook Rocateq International. Marco Ruit is namens Visser & Visser al 15 jaar de contactpersoon voor Wesotronic, Rocateq en aanverwante bedrijven. Hij omschrijft Wesotronic en Rocateq als ‘prachtbedrijven’. “Ze staan nooit stil, vullen elkaar als familie goed aan en zijn enorm innovatief. Aan half werk doen ze niet.” Dat blijkt, want ook toen de USA-supplier in 2006 de stekker eruit trok bleef de organisatie strijdvaardig. “We legden ons er niet bij neer, met als resultaat dat we in China mochten gaan resourcen. Daarom openden we daar met Rocateq onze eigen fabriek. Daarna ging het hard. Land na land werd veroverd. USA, het Midden-Oosten, Europa, Zuid- Amerika: we hebben wereldwijd een aardige dekking. We doen zaken met grote jongens als Carrefour, Walmart en Delhaize. Niet gek voor een relatief klein, Nederlands familiebedrijf."

Stoppen of doorgaan?

Dick benadrukt dat het succes voor een groot deel samenhangt met de loyaliteit en inzet van alle medewerkers. “Velen zijn al zo lang werkzaam voor ons dat zij eigenlijk ook familie zijn geworden. Zo voelt dat tenminste wel.” Voor wat betreft het werken met de echte familie is Dick ook positief. “We vertrouwen elkaar volledig. Als familie hebben we gezegd: ‘we houden elkaar altijd beet, wat er ook gebeurt’. Ondernemen is niet altijd makkelijk. Rocateq ging pas na 3 jaar lopen. Al het geld dat we verdienden met Wesotronic werd daarin geïnvesteerd. Lange tijd zonder resultaat, dus natuurlijk leverde dat discussies op. Stoppen werd geopperd, maar het geloof was zo groot dat we besloten toch door te gaan. En niet lang daarna begon het ineens te lopen.” Om een familiebedrijf goed te runnen, is er volgens Dick één kernwoord: communicatie. “We zijn altijd eerlijk en duidelijk naar elkaar. Toen Leen bij ons kwam werken, heb ik meteen tegen hem gezegd dat hij geen aandeelhouder zou worden. Ik wilde geen valse verwachtingen scheppen. Later is hij trouwens toch ingestapt, omdat dat met name zorgt voor nog meer binding en verantwoording naar elkaar toe. We maken hier zaken sowieso makkelijk bespreekbaar. Er zijn nooit onderhuidse spanningen. Botsingen zijn zeldzaam. In zulke gevallen vlamt het even en is het de volgende dag al uitgesproken.” Marco beaamt het directe karakter van de organisatie. “Wat in mijn ogen ook een pluspunt is, is dat het stemrecht van Bert, Leen en Dick op basis van gelijkwaardigheid. Bij het maken van belangrijke beslissingen, zoals het overnemen van bedrijven, geldt ieders mening als 33,33 procent.” Wesotronic nam vorig jaar al ETB de Noord over en werd daarmee twee keer zo groot. “We hebben de ambitie om op niet al te lange termijn nog een keer zo’n slag te slaan. Daarmee anticiperen we op de steeds prominenter wordende kenniseconomie.” Visser & Visser blijft terzijde staan als meedenkende partner. “Dankzij het complete dienstenpakket en de kunde van de medewerkers is Visser & Visser in staat gebleken om met ons mee te groeien. We kunnen altijd met ze sparren. We hebben vaak aan een half woord genoeg. Marco voelt voor ons na 15 jaar ook als familie.

www.wesotronic.nl  

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

46EBAAA4-0E2F-4D6D-BB3D-982D08E25767

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur