Met een buy-and-build strategie realiseerde Customs Support Group sinds 2013 een vervijfvoudiging van haar bedrijfsomvang. De extra schaalgrootte is voor het van origine Rotterdamse bedrijf nodig om veranderingen in de markt het hoofd te kunnen bieden, vertelt CEO Boris Kwantes.

Customs Support regelt de douaneformaliteiten voor nationale en internationale bedrijven. Vanuit kantoren in Nederland, België en Duitsland zijn dagelijks meer dan 150 douanespecialisten aan het werk. Daarnaast biedt het douanebedrijf consultancy activiteiten aan. Customs Support begon ruim tien jaar geleden als zelfstandig bedrijf met een hoofdkantoor in Rotterdam en telt intussen 17 vestigingen in drie landen.

“We zijn op twee manieren in bedrijfsomvang gegroeid. Op eigen kracht en door overnames. De organische groei is best opmerkelijk in een markt waarin klanten vaak lang trouw blijven aan hun douane-expediteur”, zegt CEO Boris Kwantes. “Zowel de digitalisering, als de naderende Brexit zorgt voor een enorme dynamiek in onze markt. We hebben te maken met aanzienlijke uitdagingen.”


Kennis en continuïteit

Als onafhankelijke specialist op het gebied van internationale douanewetgeving wordt Customs Support volgens Kwantes steeds meer gezien als ‘compliance partner’. “Bedrijven willen aantoonbaar voldoen aan interne en externe wet- en regelgeving en huren ons hiervoor in. Door deze wens vanuit de markt hebben wij gericht ingezet op groei van onze eigen organisatie om te zorgen dat wij alle noodzakelijke kennis in huis hebben en zo continuïteit aan onze klanten kunnen waarborgen.”


Meer armslag

Een tweede reden om de bedrijfsomvang uit te breiden, is de wil om meer zelf te investeren. Kwantes: “Als je meer omvang krijgt, word je een betere gesprekspartner. We kunnen als groot bedrijf efficiënter werken en de juiste investeringen doen”, licht hij toe.


Controle

Visser & Visser verzorgt reeds jarenlang de controle van de jaarrekening van het douanebedrijf. Accountant Marinus van den Bos vertelt dat in de audit aan de ene kant veel aandacht uitgaat naar bepaling van goodwill en controle van de overgenomen bedrijven. “Aan de andere kant dachten we mee over de verslagleggingsaspecten. Die controle is ontzettend belangrijk. Stel je neemt een bedrijf over, dan wil je niet dat je balans verstoord raakt. Bovendien wil je betrouwbare cijfers neer kunnen leggen bij financiers en mogelijke partijen die je in de toekomst wil overnemen. Alles draait dan om de betrouwbaarheid van de jaarrekening van de koper.”


Risicobeheersing

Kwantes vertelt dat een overname een intensief proces is waardoor nieuwe bedrijfsrisico’s ontstaan. “Een overname is leuk en uitdagend, maar je moet wel je risico’s in beeld houden. Visser & Visser adviseerde ons over de risicobeheering. Denk aan betalingsprocessen. In 2016 stroomde er 160 miljoen aan cashflow door ons bedrijf. Uiteraard is dat een optelsom van alle overgenomen bedrijven, maar dan is het belangrijk om al je financiële systemen op orde te hebben en bijvoorbeeld kredietlimieten af te stemmen. De hulp en kennis van Visser & Visser was daarbij zeer welkom.”


Ervaringsdeskundige

Hoewel Customs Support in de toekomst zeker nog verder wil groeien, heeft het bedrijf -als ervaringsdeskundige- nu al enkele tips voor andere ondernemers die ook een buy-and-build strategie overwegen. “Professionaliseer je financiële diensten, stem hier je operationele systemen op af, harmoniseer werkprocedures en laat je door een ervaren accountant begeleiden bij de aankooptransacties. Zorg wel dat je je IT-investeringen realiseert zonder de meerwaarde van de overnames te verliezen. Dankzij onze overstap naar AFAS in 2015 en de koppeling met Qlik beschikken we over heldere managementrapportages die eenvoudige bijsturing mogelijk maken. Ook hierbij heeft Visser & Visser ons geholpen.”


Bedrijfscultuur

Tot slot benadrukt Kwantes het belang van een goede integratie van de nieuwe bedrijven binnen de eigen organisatie. “Borg je bedrijfscultuur en zorg dat je werknemers zich goed voelen binnen de nieuwe opzet en uitgedaagd blijven worden.”

www.customssupport.nl 

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur