De broers Dirk en Wim Plugge staan sinds 2008 aan het roer van zeevisgroothandel D. Plugge in Scheveningen. Ze zijn de derde generatie in het familiebedrijf en vertellen over hun visie op ondernemen.

 

Derde generatie Plugge aan het roer

Een viskraam in Den Haag. Daarmee legde Dirk Plugge in 1930 de basis voor een familiebedrijf in vis. In de jaren zestig breidde hij zijn handel uit en stuurde zijn zoon met een bakfiets langs de deuren om zijn vis te verkopen. Door weer en wind bracht hij zijn waren aan de man. Daarna koos zoon Dirk voor de markthandel en verkoop van haring. Ook legde hij de basis voor een groothandel.

Anno 2016 gaat achter de naam Plugge een succesvolle zeevisgroothandel schuil met de derde generatie Plugge aan het roer: de broers Dirk (37) en Wim (35). Zij hebben zich toegelegd op de eigen handel, maar doen ook commissiehandel. Ze leveren een totaalassortiment vis, schaal- en schelpdieren en aanverwante producten aan viswinkels, markthandel en andere groothandels.


Ochtendpiek

Dag en nacht zijn de broers met hun bedrijf in de weer. Maar de vishandel begint dan ook al vroeg op de dag. Om 3 uur in de morgen gaat de wekker bij de visboeren. Een uurtje later maken ze met hun medewerkers de bestellingen van de dag klaar. Als alle vis is gefileerd en verpakt, rijden vanaf half 5 de eerste chauffeurs met hun vrachtwagens van Plugge Zeevis richting de weekmarkten. Vanaf half 5 staan de eerste klanten aan de deur om hun bestellingen af te halen. Dat loopt door tot een uur of negen in de ochtend. Na de ochtendpiek komt vanaf 9 uur de aanvoer van nieuwe vis van de afslag. Die wordt weer direct verwerkt voor nieuwe bestellingen. Wat na het middaguur binnenkomt, gaat de volgende ochtend de deur uit.


Handelsgeest

“Het is hard werken en lange dagen maken. Maar als handelaar maakt een uurtje meer of minder niet veel uit”, concluderen de broers. “Je bent klaar als je klaar bent. Zo deed onze vader dat en zo doen wij het ook.”

In 2008 nam vader Plugge afscheid van het bedrijf, maar zijn betrokkenheid is er niet minder om. “Hij loopt weliswaar niet meer rond hier, maar als we elkaar na werktijd zien of aan de telefoon spreken, zal hij altijd informeren naar onze handel en meedenken met vraagstukken. Dat kan hij niet laten. De handel zit hem in het bloed. En dat heeft hij aan ons doorgegeven”, vertelt Dirk.

Na hun middelbare school gaven de broers de voorkeur aan werken in de familiezaak boven doorleren. Ze voelden zich zogezegd ‘als een vis in het water’ in de vishandel van hun vader. “Van jongs af aan gingen we met onze vader mee naar de zaak. Elk vrij uurtje brachten we hier door. We gingen mee op de vrachtwagen naar klanten of de visafslag. Daar leerden we handeldrijven in de praktijk. Vader zei altijd: Zorg dat je je leveranciers op tijd betaalt en wees altijd open en eerlijk over je handel. Dat zijn nog steeds onze kernwaarden”, vertelt Wim.


Concurrentie

Aan de Visafslagweg in Scheveningen vissen meer handelaren in hetzelfde water. Hoe gaan de broers om met alle concurrentie om zich heen? “In het aanbod van de visafslag en importeurs is er een grote variëteit in kwaliteit. Onze producten zijn van topkwaliteit en worden afgenomen door klanten die een goede vis herkennen en waarderen”, zegt Wim. “De ene vis is de andere niet. Voor ons is het selectieproces erg belangrijk. We zetten al onze zintuigen in bij de keuring van het aanbod. We pikken de beste producten er zo uit. Naast vis direct van de afslag kopen we ook in via importeurs en eigen import van over de hele wereld. Met hen hebben we strikte afspraken en vanwege de langdurige leveranciersrelaties weten onze afnemers precies wat ‘Pluggekwaliteit’ is.”


Kwaliteit

Dirk vult zijn broer aan: “Plugge onderscheidt zich met topkwaliteit. Iedereen kan dit zeggen, maar wij maken het waar. Sommige afnemers komen al 30 jaar bij ons over de vloer. Zij weten dat ze bij ons altijd kwaliteit krijgen. We hebben een band opgebouwd met elkaar en weten dat we elkaar kunnen vertrouwen. Wij vinden het vanzelfsprekend dat we gemaakte afspraken nakomen en topkwaliteit leveren. Ons assortiment is breed. Kunnen we een keer niet de gewenste kwaliteit leveren, dan is een vissoort even niet verkrijgbaar. We gaan dan niet onder onze kwaliteitsnorm verkopen. Daarmee zouden we onze goede naam schaden.”


Nieuwbouw

De goede naam van Plugge maakt dat de handel van de broers nog steeds uitbreidt. In de huidige groothandel is het met 500 vierkante meter af en toe passen en meten met de beschikbare werkruimte. Op twee andere locaties in Nederland (IJmuiden en Urk) heeft Plugge extra opslagruimten ingericht. “We zijn bezig met nieuwbouw. Helaas maakt de Visafslagweg in Scheveningen onderdeel uit van een gebiedsontwikkelingstraject. We zijn daarvan afhankelijk voor onze nieuwbouwplannen. Als alles mee zit, kunnen we in 2018 starten met de bouw van een nieuw bedrijfspand. Met 1.500 vierkante meter verdrievoudigt straks in de nieuwbouw ons vloeroppervlak. Dat is nodig om te kunnen blijven groeien en de toekomst van ons bedrijf zeker te stellen.” Die toekomst zien de heren rooskleurig in. “Mede dankzij de betrokkenheid en goede adviezen vanuit onze accountant van Visser & Visser hebben we een florerende onderneming. We zouden nog harder kunnen groeien, zegt onze accountant. Maar we kiezen er nu voor om dat niet te doen. Eerst de nieuwbouw realiseren dan zien we wel verder.”

Qua opvolging hebben de broers overigens niks te vrezen. De vierde generatie Plugge staat al te popelen om aan de slag te gaan in het familiebedrijf. “Mijn zoon van acht, ook een Dirk, is liever hier dan op school”, zegt Wim. Maar ook Dirk zijn zoon Rick van 13 wil graag de vishandel in. “Geen Dirk, maar wel een Plugge. En die hebben de handel in hun bloed zitten.”

www.pluggezeevis.nl 

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

46EBAAA4-0E2F-4D6D-BB3D-982D08E25767

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur