Wéér die ene werknemer die ziek is. Met spoed iemand anders regelen, want de balie moet wel bezet zijn. Soms kunt u er moedeloos van worden en vraagt u zich af: ben ik nou de enige die zich weinig ziekmeldt? Nee, gelukkig niet. Maar wat doe ik er dan aan? We gaan u een beetje op weg helpen. En geloof me: het kan u uiteindelijk fors geld en frustratie besparen. En dat laatste is misschien nog wel het belangrijkste.

 

Frequent verzuim

In Nederland ligt het gemiddelde op één ziekmelding per werknemer per jaar. Oftewel: een werknemer die zich meer dan één keer ziekmeldt in een jaar tijd verzuimt bovengemiddeld. Het is belangrijk om op tijd het gesprek aan te gaan als een werknemer vaker verzuimd. Er zijn helaas ook veel bedrijven die dit niet doen en frequent ziekmelden, naar het lijkt, heel normaal vinden.

 

Negatief

Frequent verzuim heeft negatieve effecten. Ik zal er een paar voor u opsommen:

  • Frustratie bij u en uw collega’s: “Die is alweer ziek…”.
  • Kosten voor vervanging.
  • Bij geen actie wordt het steeds makkelijker om ziek te melden (geen drempel).
  • Frequent verzuim is vaak de voorloper van langdurig verzuim.

 

Winst

Het aangaan van het gesprek kan veel opleveren. Een goed gesprek waar zaken boven tafel komen die je als leidinggevende niet wist en die wel een grote invloed hebben op het verzuim van de werknemer. Helpen die zaken op te lossen kan zorgen voor een werknemer zich minder ziekmeldt. De drempel om ziek te melden wordt ook hoger. Werknemers merken dat ze gezien worden en zich niet 'zomaar' ziek kunnen melden. Verder heeft het ook een signaalfunctie naar de andere collega’s, namelijk 'we doen er wat mee'. Dit kan helpen alle frustratie te voorkomen. En last but not least: het kan een werknemer helpen om zijn problemen te benoemen en hiermee aan de slag te gaan, wat uiteindelijk resulteert in een gemotiveerde werknemer die er vol voor gaat!

 

Het gesprek

Maar hoe voer je dan zo’n gesprek? Ben je er niet in vijf minuten klaar mee? Dit kan inderdaad, maar het hangt er helemaal vanaf hoe je het gesprek insteekt. Ga je het gesprek in met een oordeel of laat je juist zien dat je wilt helpen? Ervaart een werknemer openheid of juist weerstand? De wijze waarop het gesprek wordt gevoerd is van groot belang.

De inhoud van het gesprek kan er als volgt uit zien:

  • Leg het doel van het gesprek uit (helpen i.p.v. terechtwijzen).
  • Geef de werknemer objectieve cijfers over het verzuim, exacte data, de duur en het verzuimpatroon en leg daar het gemiddelde tegenover.
  • Geef aan wat het betekent voor de werknemer zelf, de afdeling en de collega’s als de betreffende werknemer onverwacht weg blijft. Schets het probleem dat ontstaat door het verzuimgedrag van de werknemer.
 
Als de medewerker niet spontaan verband legt tussen zijn verzuimgedrag en werk, kun je daarop doorvragen. Je gaat op zoek naar het probleem achter het probleem. Dit kan zijn: werkdruk, fysieke belasting, ondersteuning van leidinggevende en collega’s, ondersteuning en/of belemmering van de thuissituatie, de mate waarin de medewerker zelf invloed kan uitoefenen op de belastende en/of belemmerde factoren, de motivatie van waaruit de medewerker werkt, enzovoorts.

Accepteer niet te snel een antwoord als: “Het waren gewoon griepjes, die heersten toen. Daar kan ik toch ook niks aan doen”. Vaak ontstaan dat soort klachten door andere problematiek. Probeer die te achterhalen met doorvragen.

Frequent verzuim: u kunt het onder controle houden, maar dan moet u er wel actief mee aan de slag!

Bent u op zoek naar persoonlijk advies? Neem dan contact op onze adviseur!

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur