Ondernemers zoeken steeds vaker naar kansen buiten de Nederlandse landsgrenzen. De wereld wordt steeds kleiner en de mogelijkheden daarmee steeds groter. Waarom zou u deze kansen laten liggen? Sterker nog, ook als u nog niet buiten de landsgrenzen wilt ondernemen, is er al wel een gezamenlijke les uit te trekken. Daarom ons advies: Think Global, Work Local.

 

Think Global?

Met de term ‘Global’ bedoelen we soms letterlijk een internationale context. Soms meer abstract: grenzeloos, groot, ambitieus, ongeremd. Ook al wil je niet buiten de grenzen van ons mooie Nederland aan de slag, die laatste termen passen bij veel ondernemingen. Elke ondernemer heeft een bepaalde mate van groei en winst nodig om te kunnen investeren en innoveren. Die groei mag eigenlijk niet geremd worden, tenzij u dat zelf zou willen en dan noemen we het ‘gecontroleerde groei’.

U wilt een “kan-niet-cultuur” vermijden. Ook “dat-hebben-we-al-eens-geprobeerd”, is niet meer van deze tijd. Ambitie en vertrouwen heeft u nodig om duurzaam succesvol te kunnen zijn.

Wij zien ‘Global’ graag als ‘schaalbaarheid’. En schaalbaar zijn willen of moeten we allemaal zijn. Een schaalbare productie, schaalbare verkoopkanalen, schaalbare huisvesting, etc. Om op die manier mee te bewegen met de soms grillige economische conjunctuur.

 

Schaalbaarheid

Alleen al de vraag rond ‘schaalbaarheid’ kan in veel organisaties al zeer waardevol zijn. Stel bij ieder strategisch besluit de vraag: is deze keuze of oplossing ‘schaalbaar’? Met andere woorden: zijn we voorbereid op groei(stuipen) of eventuele tegenvallende resultaten van onze besluiten.

Het specialisme van Visser & Visser Consultancy ligt op het gebied van de financiële functie en het strategisch aansturen van de onderneming. Met de huidige stand van de techniek is de financiële functie bij uitstek een onderdeel van uw onderneming waar schaalbaarheid met moderne oplossingen zeer goed toe te passen is.

Voor de hand liggende voorbeelden voor de administratie zijn de verwerking van inkoopfacturen, bankmutaties en verkoopfacturen. Als het aantal facturen of bankmutaties verdubbelt, dan wilt u het aantal FTE op de financiële administratie niet mee laten groeien. Denk daarnaast ook eens aan meer tactische onderwerpen als de (financiële) software applicaties. Zijn deze op zichzelf schaalbaar in functionaliteit en gelijktijdig gebruik op diverse locaties?

Ook op strategisch vlak is het goed om periodiek na te denken over de schaalbaarheid van uw complete businessmodel. Hoe verhouden de opbrengsten en kosten zich met elkaar in termen van variabel en vast? Als mijn omzet(kansen) meer dan verwacht toenemen, kan ik die dan ook verzilveren? Kan ik blijven leveren? Zijn mijn leveranciers of belangrijke interne omzetpijlers snel op te schalen? Ga ik de groei realiseren met eigen personeel of een flexibele schil? Nee-verkopen willen we toch niet?! En als een deel van de omzet weg valt; hoe snel kan ik de kosten naar beneden bijstellen?

Met een dergelijke manier van benaderen van uw verdienmodel, kunt u zich voorbereiden op de volgende fase van uw onderneming. Wij gebruiken daarvoor onderstaande kapstok.

We zoeken samen met u uit op welk punt van de levenscyclus uw organisatie(onderdeel) zich bevindt. We adviseren u vervolgens graag met te nemen maatregelen om ongewilde fasen te vermijden of tenminste de impact ervan zo klein mogelijk te houden. Eigenlijk een heel praktische en hands-on manier van scenariodenken. Het is ook belangrijk om te borgen dat de verschillende afdelingen in gelijke pas lopen met elkaar en aansluiten bij de fase waar de onderneming zich in bevindt of naartoe gaat.

 

Work Local

Zodra u als ondernemer de landsgrens oversteekt, dient u er rekening mee te houden dat de cultuur anders is. Dit begint al met de aanspraak en hoe we met elkaar omgaan. Vaak is authenticiteit en een lange adem nodig om ook succesvol te kunnen zijn in een nieuwe context.

Zo is het ook met de schaalbaarheid van uw onderneming. Neem er de tijd voor en blijf dicht bij de cultuur van uw bedrijf. Dat heeft uw bedrijf namelijk succesvol gemaakt. Zet de juiste strategische en professionele stappen, maar zet deze bewust en doe het authentiek!

Dus: Think Global, Work Local!

Wij helpen u graag, want samen komen we verder!

Auteurs: Jaap Molenaar BSc RS en drs. Jaap-Willem Platschorre

Beiden Senior Consultant bij Visser & Visser Consultancy

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur