Donderdag 23 mei was de Dag van de Praktijkmanager. Zo'n 150 gasten waren aanwezig op het evenement dat werd georganiseerd door het Praktijkmanagersnetwerk vanuit Medisch Ondernemen. De praktijkmanager, spil in het web bij een steeds groter wordende praktijk, krijgt de mogelijkheid om op deze dag te worden bijgespijkerd met kennis, inspiratie en energie. Branchegroep Zorg van Visser & Visser was ook aanwezig! Harro de Haan, kartrekker en hoofd Branchegroep Zorg, stelt een aantal vragen aan Joost de Waard, Senior-consultant HRM binnen de Branchegroep.

Waarom is Visser & Visser betrokken bij de Dag van de Praktijkmanager?

Visser & Visser heeft een snelgroeiende en succesvolle branchegroep Zorg. Daarbinnen zijn we als multidisciplinair team actief voor onze klanten in de zorg. Onze branchegroep onderhoudt goede contacten met Medisch Ondernemen en zodoende is Visser & Visser gevraagd om vanuit haar expertise in de zorg een bijdrage te leveren aan de Dag van de Praktijkmanager. Op deze dag was ik aanwezig om een praktijksessie te geven op het gebied van HRM.

Wat is de meerwaarde van Visser & Visser voor zorgondernemers in de eerste lijn?

Door haar brede kennis van de zorgmarkt, de vele contacten in de sector en haar praktische werkwijze onderscheidt Visser & Visser zich en kan zij echt meerwaarde leveren voor de zorgklanten. Wij geloven in de kracht van samenwerking, want op die manier kunnen we ondernemers het beste verder helpen.


Welke ontwikkelingen zie jij in de branche voor de praktijkmanager?

Wat ik in de praktijk zie is dat zorgpraktijken steeds groter worden. Daardoor komt er steeds meer op de praktijkmanager af. Dat vraagt om andere vaardigheden, met name ook als ik kijk naar mijn eigen vakgebied. Waar in het verleden een praktijk uit een twee of drie assistentes bestond naast de huisarts, tandarts of fysiotherapiepraktijk, zie je nu praktijken met minstens het dubbele aantal assistentes en praktijkondersteuners. Dat vraagt meer leidinggevende capaciteiten van een praktijkmanager, maar bijvoorbeeld ook meer kennis over gespreksvoering en arbeidsrechtelijke vraagstukken. 


Jij hebt een praktijksessie gegeven over “Selecteren en behouden van personeel!” Wat was jouw boodschap?

Bijna te veel om in een paar regels samen te vatten. Maar in het kort was de boodschap dat het belangrijk is om vooraf goed helder te hebben wat voor personeel je nu echt zoekt. Welke vaardigheden moet iemand meebrengen en wat voor persoonlijkheid past het beste in het team? Als je dat goed in kaart brengt kan iemand succesvol zijn. Zo niet, dan is de kans groot dat het misgaat in het team of dat iemand onvoldoende toegevoegd waarde kan bieden. Voor het behouden van personeel hoef je geen grote dingen te doen. Het zit in de kleine dingen. Denk daarbij aan zaken als geen valse beloftes doen, vertrouwen geven aan mensen, waardering geven. Oprechte aandacht is hierbij één van de belangrijkste factoren.


Welke tips wil jij de praktijkmanager geven?

Zorg dat je je blijft ontwikkelen, ook op HRM-gebied. Heb oprechte aandacht voor het team in zijn geheel en ook voor ieder individu. Hoe jij je rol als praktijkmanager invult is medebepalend voor de vraag of werknemers blijven of vertrekken.


Waarom was de praktijksessie zo’n succes? Meer dan verwachte opkomst?

Blijkbaar is er veel behoefte onder praktijkmanagers aan informatie over deze onderwerpen. Iedereen worstelt op dit moment met het vinden van goede collega’s en het behouden van goede collega’s. Dat maakt dit onderwerp zo actueel en relevant voor iedereen!


Waar kunnen wij de praktijkmanager nog meer mee van dienst zijn?

Uiteraard kunnen wij op HRM-gebied de praktijkmanager van dienst zijn. Zowel in praktische ondersteuning, advisering over HRM-gerelateerde vragen, maar ook als het gaat om kennisoverdracht. 

Onze branchegroep biedt daarnaast ook ondersteuning op veel andere gebieden, zoals bijvoorbeeld financieel- en fiscaal advies, advies over herstructureringen en fusie- en verandertrajecten. Juist onze brede kennis van de zorgmarkt maakt ons een waardevolle partner. Met deze specifieke branchekennis denken wij op alle fronten mee over uw toekomst. 

Heeft u onze checklists n.a.v. de Dag van de Praktijkmanager al ontvangen? U kunt deze opvragen door een berichtje te sturen naar zorg@visser-visser.nl.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur