Met grote regelmaat rijd ik over de Haringvlietbrug en de Moerdijkbrug. Is het u ook wel eens opgevallen dat bij deze bruggen monumenten staan? Gezien de functie van de bruggen lijkt het op het eerste gezicht overbodig om hier een monument aan te wijden. Toch ligt er meer betekenis achter dan u denkt.

 

Elkaar de hand reiken

Bij de Haringvlietbrug staat het monument genaamd ‘arbeid en intellect reiken elkaar de hand’. Uitgebeeld worden twee figuren die elkaar de hand reiken als symbool van overbrugging van twee eilanden. Voor de overbrugging was een veerdienst actief, na de overbrugging is er veel veranderd. De economische activiteiten namen sterk toe, en reistijden werden fors gereduceerd. In de geschiedenis is de overbrugging een moment van grote betekenis gebleken. Gebieden die honderden jaren moeilijk bereikbaar waren gingen opeens open. Een monument is dan zeker op zijn plaats.

 

Bijdragen aan verbinding

In een bedrijf (organisatie) is overbrugging ook nodig. Arbeid en intellect moeten elkaar de hand reiken. Als figuurlijk gezien ieder op het eigen eilandje blijft, ontstaat geen overbrugging en dus ook geen verbinding. Innovatie, verbetering en verandering krijgen geen kans. Op welke manier kun je wél bijdragen aan verbinding?

  • Zorg dat mensen elkaar fysiek ontmoeten en in één ruimte samenwerken. Mensen trekken dan sneller naar elkaar toe. Bijkomend voordeel is dat emailverkeer significant afneemt. Soms betekent dit letterlijk de sloophamer ter hand nemen om van meerdere kamers één grote open ruimte te maken.
  • Organiseer overleg tussen ‘arbeid’ en ‘intellect’. Het klinkt zo simpel, maar nog te vaak zijn ‘afdelingen’ en ‘muren’ aanwezig binnen een bedrijf. Zorg dat collega’s op de werkvloer en collega’s met een kantoorfunctie elkaar zien en ontmoeten. In de Teslafabriek in Tilburg zijn om deze reden de kantoormedewerkers zelfs letterlijk tussen de assemblagemedewerkers gepositioneerd! Gevolg is dat interactie, betrokkenheid en leereffect ontstaat.
  • Zorg voor sociale cohesie en sociale momenten in een bedrijf. Een gezamenlijk lunchmoment stimuleert interactie. Te vaak worden bureaus gebruikt als eettafel.
  • Gun medewerkers flexibiliteit in werktijden. Een veerdienst is door vaste vaartijden star en inflexibel. Bruggen zorgen voor flexibiliteit. Bij flexibel werken worden ‘taken’ gepland, in plaats van ‘tijd’. Medewerkers krijgen hierdoor meer verantwoordelijkheidsgevoel en zullen meer gemotiveerd zijn om taken tot een goed einde te brengen.
  • Werk aan vertrouwen en respect. Mensen werken graag in een sociaal veilige omgeving. Hiervoor zijn kernwaarden als vertrouwen en respect voor nodig.

 

Zichtbare symbolen

Het monument bij de Moerdijkbrug beeldt eveneens verbinding uit. De stalen constructie van het monument is opgebouwd uit delen van de eerste Moerdijkbrug uit 1936, die in 1978 vervangen is door het huidige exemplaar. De oorspronkelijk functie is verloren gegaan, wat blijft is een symbool en herinnering. Verbinding heeft zichtbare symbolen nodig!

In de Europese politiek is de naderende Brexit actueel en erg spannend. Zou een brug van het vasteland van Europa naar Engeland helpen om de verbroken verbinding met de EU te herstellen?

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur