Groeien gaat gepaard met vallen en opstaan. Een algemeen bekende uitdrukking, waar ik deze week door één van mijn kinderen weer aan herinnerd werd. Mijn oudste dochter was woensdag bij een kinderfeestje geweest en ze was gevallen, dat gebeurt bij kinderen nu eenmaal. Het gevolg was een bloedende knie en uiteraard verdriet. Nadat zij was opgestaan is de wond verzorgd en het verdriet getroost en kon zij weer doorgaan, zij het met moeite. En als het goed is heeft zij hier weer van geleerd.

 

In een organisatie/bedrijf gaat het in principe net zo. De groei van uw onderneming gaat soms ook gepaard met vallen en opstaan. Op het moment dat uw onderneming groeit komt u nieuwe dingen tegen en moet u keuzes maken. Niet altijd pakken die keuzes goed uit en “valt u” als onderneming, maar u staat altijd weer op om verder te gaan en te bouwen aan de groei van uw onderneming.

Ik heb een aantal onderwerpen hieronder opgesomd waar een groeiende onderneming tegenaan kan lopen en waar wij u vanuit onze kennis en expertise bij kunnen helpen om de juiste keuze te maken en om “vallen” te voorkomen.

 

Overgang van eenmanszaak/VOF naar B.V.

Hierbij zijn 2 aspecten van belang:

  • Risico en aansprakelijkheid verminderen
  • Fiscale optimalisatie


Personeel

Op personeelsgebied komt u tijdens de groei van uw onderneming ontzettend veel vraagstukken tegen. Ik noem er een aantal:

  • Aanname van het 1e personeelslid en vervolgens uitbreiding
  • Aansluiting bij juiste pensioenfonds
  • Instelling van een OR, opstellen van een RIE
  • Personeelshandboeken, functiegebouwen
  • Key-functionarissen benoemen en verantwoordelijkheden uit handen geven


Kopen of huren/leasen van pand(en) of overige activa

Een groeiende onderneming heeft ruimte en bedrijfsmiddelen nodig. Om flexibel te blijven is huren van een pand soms een betere keuze dan kopen, maar e.e.a. is afhankelijk van branche, liquiditeit etc.


Financieringsaanvragen

Een groeiende onderneming heeft kapitaal nodig. Er zijn diverse manieren om daar aan te komen, wij kunnen u helpen bij het aanvragen en kiezen voor de juiste financieringsvorm. U kunt ook uw eigen liquiditeit verbeteren, zie hiervoor het blog van mijn collega Dirk.

Wat erg belangrijk is bij het maken van keuzes tijdens de groei van uw onderneming, maar ook bij de ondersteuning op het moment dat een keuze niet goed is uitgevallen (denk aan de verzorging van de wond) is dat u iemand heeft met wie u kunt sparren. Afhankelijk van de omvang van uw bedrijf kan dat uw partner zijn, uw mede-directieleden, maar ook externe partijen, zoals uw accountant. Bij Visser & Visser hebben wij diverse disciplines in huis die u op allerlei gebieden - zie onder andere de opsomming hierboven - kunnen ondersteunen bij de keuzes die u maakt.

En onthoud één ding: na vallen altijd weer opstaan en vooral doorgaan!

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur