Net voor de kerst in 2017 zette de Amerikaanse president Donald Trump zijn handtekening onder één van de grootste belastinghervormingen in de Verenigde Staten sinds president Ronald Reagan in 1986: de Trump Tax Reform. Wat betekent deze belastinghervorming voor u wanneer u directeur bent van een vennootschap met een US-aandeelhouder? Wij leggen het u graag uit.

 

Wordt u geraakt door Trumps Tax Reform?


Een onderdeel van de Trump Tax Reform is de eenmalige belastingheffing over in het buitenland gestald vermogen door bedrijven met een US-aandeelhouder (ook wel de ‘Toll-charge’ genoemd). Hoewel deze regeling vooral bedoeld is voor de grote concerns zoals Apple en Google, reikt de Trump Tax Reform zo ver dat ook de US-aandeelhouder van uw vennootschap binnenkort mogelijk 15,5% Amerikaanse belastingheffing is verschuldigd over het aandeel dat de US-aandeelhouder bezit in de winstreserves van de vennootschap.

Wanneer de US-aandeelhouder of diens US-vennootschap deze belasting niet vanuit diens privévermogen respectievelijk ondernemingsvermogen kan financieren, zijn mogelijk liquiditeiten uit de BV nodig (dividend).

We lichten deze regeling graag toe aan de hand van een voorbeeld.

 

Voorbeeld: Nederlandse vennootschap met een US aandeelhouder


Richard heeft de Amerikaanse nationaliteit en bezit 25% van de aandelen in een Nederlandse B.V. De B.V. heeft een bedrag van € 200.000 aan winstreserves. De winstreserves zijn volledig liquide te maken.

Eenmalig is Richard in zijn Amerikaanse belastingaangifte € 7.750 aan Amerikaanse belasting verschuldigd (€ 200.000 x 25% = € 50.000 x 15,5% = € 7.750).

Voor de betaling van deze belasting is een betalingsregeling mogelijk van acht jaarlijkse termijnen. Voor veel belastingplichtigen zal de eerste termijn op 15 april 2018 verschuldigd zijn.

 

Meer weten over wat de Tax Reform voor u betekent?


Zoals u zojuist hebt kunnen lezen, lopen directeurs van een vennootschap met een US-aandeelhouder het risico geraakt te worden door de Tax Reform. Geldt dit mogelijk ook voor u en bent u op zoek naar gericht advies dat is afgestemd op uw situatie? Neem dan contact op met één van onze fiscalisten internationaal. Zij vertellen u alles wat u moet weten en helpen u graag verder.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur