Dat cryptocurrency’s ook in Nederland zeer populair zijn behoeft geen toelichting. Ondanks geuite zorgen door centrale banken en financieel toezichthouders zijn de cryptomunten de afgelopen maanden sterk in populariteit gestegen. Volgens marktonderzoeker Kantar TNS bezitten maar liefs 580.000 Nederlanders cryptomunten, zoals Bitcoin, Ethereum en Ripple, zo volgde onlangs uit een NOS-bericht.[1]

Voor de belegger in cryptocurrency’s is inmiddels duidelijk dat op 1 januari van het jaar de waarde van de cryptomunten in zijn of haar aangifte inkomstenbelasting als vermogen moet opgeven. Maar wat nu als men verder gaat dan beleggen en na de aanschaf van een computer met veel rekenkracht cryptocurrency’s gaat ‘minen’ en daar winst op maakt?[2]
 

Crypto-mining en btw

Crypto-mining houdt in dat de transacties die op het cryptocurrency netwerk plaatsvinden worden gevalideerd. Dit valideren kost enorm veel rekenkracht en een computer is daar ook even mee bezig. Als beloning krijgt de miner een x aantal cryptomunten. Is daarover btw verschuldigd? Je zou zeggen: de miner verricht een dienst en ontvangt daar een vergoeding voor, én dus btw! Omdat de miner niet weet wiens transacties hij valideert, en andersom men niet weet door wie zijn of haar transacties worden gevalideerd, is de algemene opvatting in de fiscale praktijk dat dit buiten de btw blijft. Voor de btw is namelijk vereist dat er een juridisch afdwingbare verplichting bestaat tussen in dit geval de miner en de degene wiens transactie wordt gevalideerd. Bij crypto-mining kennen de partijen elkaar niet, laat staan dat er over en weer juridisch afdwingbare verplichtingen bestaan.

 

Crypto-mining en inkomstenbelasting

Wanneer met crypto-mining een winst wordt behaald is de vraag of inkomstenbelasting is verschuldigd over de winst. Wanneer de crypto-mining in privé plaatsvindt is de opvatting in de fiscale praktijk dat geen sprake is van ondernemerschap. Voor ondernemerschap is vereist dat er een reële winstverwachting bestaat en die is bij crypto-mining afwezig omdat (1) de kans dat minen een beloning oplevert per crypto-currency verschilt en (2) sterk afhankelijk is van het succes van de cryptomunt. Daarbij komt nog dat de computer stroom verbruikt, afgeschreven wordt en de ruimte waarin hij staat ook geld kost.

Ook is de opvatting dat geen sprake is van resultaat uit overige werkzaamheden omdat daarvoor ook enige werkzaamheid nodig is, een arbeidscomponent. De arbeidscomponent bij crypto-mining is zeer gering. Dat wordt uiteraard anders wanneer men bijvoorbeeld een loods volzet met supercomputers waar dan vanzelfsprekend een grotere arbeidscomponent aan vastzit.

Persoonlijk ben ik van mening dat er valt af te dingen op de argumentatie dat crypto-mining geheel buiten box 1 valt. Ik vraag me af of de ontwikkeling en groei naar een digitale economie, de nieuwe manier van werken en ondernemen, waarbij de digitale snelweg een steeds belangrijkere rol speelt, daarbij voldoende wordt onderkend.

 

Voorzichtigheid geboden?

Als er nu of in de toekomst aanzienlijke winsten worden behaald met crypto-mining is het nooit uitgesloten dat de Belastingdienst maatregelen neemt of toch het standpunt inneemt dat sprake is van resultaat uit overige werkzaamheden. Uit voorzichtigheid doet men er daarom goed aan de komende jaren een deel van de winst apart te zetten.

We zitten midden in een vierde industriële revolutie: de transitie naar een meer digitale economie. Ik geloof dat dat op termijn ook ingrijpende gevolgen heeft voor ons belastingstelsel en de wijze waarop we omgaan met ontwikkelingen als crypto-mining.

 

Dit blog beschrijft op hoofdlijnen de fiscale aspecten van crypto-activiteiten.

Wilt u meer weten over de fiscale aspecten van uw crypto-activiteiten?

Neem dan contact op met Manuèl de Jong.

 




[1]https://nos.nl/artikel/2215926-maar-een-kwart-van-de-nederlanders-met-cryptomunten-boekt-winst.html.

[2]Voor de lezer die hier meer over wil weten is de documentaire ‘banking on bitcoin’ (2016) sterk aan te raden. De documentaire is te bekijken op Netflix.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

46EBAAA4-0E2F-4D6D-BB3D-982D08E25767

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur