In de praktijk kom ik vaak ondernemers tegen die willen groeien, zowel in omzet als in resultaat. Alleen gaat groei vaak, zo niet altijd, gepaard met de vraag: Hoe financier ik dat?! Ook de overheid kent deze vraag en wil bedrijven graag faciliteren en stimuleren in hun groei. Hiervoor heeft zij diverse faciliteiten in het leven geroepen, waaronder enkele garantieregelingen die gekoppeld zijn aan de financiering van de ondernemersactiviteiten. In dit blog behandel ik er twee:

 1. Het BMKB borgstellingskrediet
 2. De Groeifaciliteit

Ik bespreek hiervan de belangrijkste punten, er is natuurlijk meer over te zeggen. Hiervoor kunt u vanzelf altijd een beroep op ons doen.

Groei financieren met garantieregelingen

 

Garantieregeling 1: BMKB (Borgstelling MKB Kredieten)

Voor bedrijven die een lening af willen sluiten, maar over onvoldoende zekerheden beschikken staat de overheid garant. Wanneer banken dit weten dan zullen zij sneller een lening verstrekken. Hiervoor is de BMKB borgstellingsregeling in het leven geroepen. In aanmerking hiervoor komen komen mkb-bedrijven die:

 1. Maximaal 25 medewerkers hebben en
 2. Een omzet van maximaal € 50 miljoen per jaar óf een balanstotaal tot € 43 miljoen hebben.

Dit is ongeacht de rechtsvorm van het bedrijf. De aanvraag loopt via uw bank. In het kader van verbreding van de markt voor bedrijfsfinanciering is het BMKB tegenwoordig ook opengesteld voor andere financiers dan banken.

Het maximale krediet is tot en met 31 december 2018 verhoogd naar € 1,5 miljoen (normaal: € 1 miljoen). Bij het afsluiten van het krediet is de bank een garantieprovisie verschuldigd, die afhankelijk is van de looptijd (3,9% - 5,85%). Van de totale financiering komt, afhankelijk van de hoogte van de kredietbehoefte, 50 tot 75% in aanmerking voor financiering onder overheidsborgstelling. De looptijd is normaal gesproken maximaal 6 jaar, bij investering in een bedrijfspand kan dit maximaal 12 jaar zijn.

 

Garantieregeling 2: Groeifaciliteit

Ook met de zogenaamde Groeifaciliteit kunt u gemakkelijker risicodragend kapitaal aantrekken. Snelle groei, maar ook een bedrijfsovername of expansie in het buitenland, zijn situaties waarvoor doorgaans dit type risicodragend vermogen nodig is. De garantie door het ministerie van Economische Zaken biedt financiers extra zekerheid, waardoor ze sneller een financiering zullen verstrekken. Immers, leidt de financiering onverhoopt tot verlies, dan vergoedt de overheid 50% procent van dat verlies. De aanvraag loopt via de deelnemende financiers, zowel banken als participatiemaatschappijen en informal investors.

 

Voorwaarden bij de groeifaciliteit

Belangrijke voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze faciliteit zijn:

 1. Het moet gaan om kapitaal dat alleen bestemd is voor de financiering van eigen bedrijfsactiviteiten of bedrijfsovername(s);
 2. Het moet om fresh money gaan (nieuw kapitaal, geen herfinanciering);
 3. Uw onderneming is in Nederland gevestigd en overwegend in Nederland actief en
 4. Dat u voldoende perspectief hebt op rentabiliteit en continuïteit.

 

Kortom

Zit u ook met de vraag: 'Hoe financier ik mijn groei?'
Vergeet dan vooral de door de overheid in het leven geroepen garantieregelingen niet. Ik wens u veel succes met de groei en bloei van uw onderneming!

Lees hier meer over financieringen voor uw bedrijf. 

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
 • Icon Copy 3 Professioneel advies
 • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
 • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur