Dividendbelasting afgeschaft? Aanmerkelijk belang heffing omhoog? VPB omlaag? Sigaar uit eigen doos? Als dga reageert u aanvankelijk verrast op het bericht uit het regeerakkoord dat de dividendbelasting wordt afgeschaft. Wordt dividend opnemen dan voordeliger? Niets is minder waar. In dit blog ga ik in op de dividendpolitiek voor dga’s in de komende tijd.

 

De dividendbelasting voor de dga wordt afgeschaft. En nu?

Een dga maakt winst in zijn bv en keert van tijd tot tijd dividend uit voor privédoeleinden. Over de winst van zijn bv betaalt hij vennootschapsbelasting (VPB) en over wat resteert draagt hij aanmerkelijk belang heffing (AB-heffing) af. In de volksmond wordt deze AB-heffing vaak dividendbelasting genoemd. Als dga moet u goed opletten op welk moment het dividend wordt opgenomen, omdat het AB-tarief gaat stijgen van 25% naar 28,5% in 2021.

 

Voorheffing wordt afgeschaft

Op dit moment bedraagt het AB-tarief 25%. Dit wordt berekend in de aangifte inkomstenbelasting. Op het moment van de dividenduitkering zelf wordt acuut een dividendbelasting van 15% als voorheffing op de AB-heffing afgedragen. De resterende 10% wordt geheven via de aangifte inkomstenbelasting. De voorheffing van 15% wordt afgeschaft en voortaan wordt het gehele bedrag van de AB-heffing  in de aangifte inkomstenbelasting afgedragen.

 

Ontwikkeling belastingdruk dga

In het jaar 2017 bedraagt het VPB-tarief 20% tot een winst van €200.000 euro. De AB-heffing over de nettowinst van de bv bedraagt 25%, waardoor in totaal een gecombineerde belastingdruk ontstaat van 40%. Hoe ontwikkelt deze belastingdruk zich de komende jaren?Dus wachten met dividend uitkeren tot 2021? Nee, zeker niet! Over de winst tot en met 2018 betaalt u namelijk 20% VPB. Stel dat u de winst over 2017 in 2021 pas uitkeert, dan bedraagt de gecombineerde belastingheffing 42,8%. Bij een bruto-dividenduitkering van bijvoorbeeld €100.000 scheelt u dit €2.800!

 

Kijk naar uw situatie

Overweeg daarom in 2017, 2018 of 2019 dividend uit te keren als daaraan in privé behoefte bestaat. Deze uitkering kan overigens het vermogen in box 3 verhogen, wat tot extra belastingheffing kan leiden. Maak daarom de juiste afweging die past bij uw situatie. Vraag tevens tijdig een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan voor de te betalen AB-heffing en voorkom daarmee heffingsrente.

 

Dividendbelasting en dga: wat zijn de belangrijkste veranderingen?

  • De AB-heffing wordt niet afgeschaft, dividenduitkering wordt niet goedkoper
  • De VPB-tarieven dalen de komende jaren tot 16%
  • De geplande verruiming van de eerste schijf VPB naar €350.000 gaat niet door
  • Het AB-tarief gaat vanaf 2020 stijgen naar 28,5%
  • Keer dividend uit vòòr het jaar 2020
  • Vraag een voorlopige aanslag IB aan bij een dividenduitkering

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur