Krachtig motiveren: de organisatie als ‘kudde’ verbonden mensen.

Als een kudde olifanten corona krijgt, gaan ze dan ook thuiswerken? Het is maart 2020 als Kilian Wawoe tijdens een lunchwandeling door het park beent en zichzelf die vraag stelt. Net als talloze anderen werkt hij ineens vanuit huis. Het moet maar.

Of het een rare vraag is?

‘Minder raar dan u denkt. Stel je voor dat de olifanten van maandag tot vrijdag uit elkaar gaan. En dat duurt een maand lang. Hoe denkt u dat de leider zich voelt na een maand ‘hybride werken’? Vanuit de zaal komen een aantal suggesties. Misschien maakt het allemaal niet zoveel uit voor de leider?

‘En hoe denkt u dat het olifantenjong zich voelt?’
Verloren? Eenzaam?
‘U hebt het goede antwoord nog niet gegeven’, geeft Wawoe aan. ‘Na een week zal het dood zijn.’.

De les van de olifant is de les van de kudde. Eigenlijk zijn we als werknemers op kantoor niet heel anders dan een kudde olifanten. Of welk kuddedier dan ook. ‘Kuddes zijn er om de kwetsbaren te beschermen’, volgens Wawoe. Zo raar is die vraag dus niet.


Met maar liefst 160 aanwezigen was het een druk bezocht HR- event.

Tijdens het HR-event van BVD advocaten en Visser & Visser, trapt Wawoe af met een motiverende bijdrage. In het dagelijks leven is hij parttime docent HR-management aan de Vrije Universiteit en daarnaast consultant en spreker. Ineens zag hij z’n opdrachten verdampen. Geen wonder dat je dan gaat mijmeren over olifanten, over kuddes en hoe zich die verhouden tot kantoordieren.

‘Inmiddels gaan er lijstjes rond, bij tal van kantoren: hoeveel dagen wil jij op kantoor zijn? Maar dat is niet de goede vraag. De vraag moet zijn: wat is goed voor de organisatie? U kunt zeggen: ik vind het fijn om thuis te werken, maar daar gaat het niet om. Het gaat om mij, in relatie tot anderen, de collega’s en de organisatie.’

Autonomie en persoonlijke groei zijn twee belangrijke prikkels die mensen motiveren om te werken. Maar een derde aspect is zeker zo belangrijk, geeft Wawoe aan: verbondenheid. Tijdens de coronaperiode hadden veel werknemers überhaupt weinig prikkels. Thuiswerken gaf heel veel autonomie, maar persoonlijke ‘groei’ was er nauwelijks. Om maar niet te spreken over verbondenheid. Toen bleek ook hoe belangrijk een fysieke werkomgeving is. Op kantoor, welteverstaan. Vooral jongere en startende werknemers hadden er last van. ‘En hoe leuk de online pubquiz ook was, ik heb nog van niemand gehoord dat ze de Zoom-borrel terug willen’.

De tijden zijn veranderd, dat wel. Corona heeft belangrijke wissels omgezet. Maar werknemers geven nog steeds aan waarvoor ze weer naar kantoor willen. Samenwerken, gewoon concreet bij elkaar zitten in dezelfde ruimte. En ja, ook om te vergaderen. Ook al kunnen de lijstjes actiepunten nog gewoon via Teams afgevinkt worden. Afsluitend: ‘We gaan echt niet meer terug naar allemaal vijf dagen per week op kantoor, maar de vrijheid van iedereen om zelf maar te doen wat hij wil, daar moeten we echt vanaf.’

In de workshops pakten professionals van Visser & Visser en BVD advocaten actuele thema’s bij de kop. Na een coronacrisis kwamen veel ondernemingen en organisaties in een ‘personeelscrisis’ terecht. Hoe hou je je mensen vast? Wat als stress een (te) grote rol gaat spelen? Ook nieuwe verlofvormen, moderne werkplekken en -tijden kwamen voorbij. En met de tips en tricks van Eva en Carina verslaat u zonder twijfel de krapte op de arbeidsmarkt.

BVD advocaten en Visser & Visser kijken terug op een geslaagd HR-event en bedanken u nogmaals voor uw aanwezigheid!

Na afloop ging iedereen naar huis met Dordtse schapekoppen van bakkerij van der Sterre.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur