Je kent het wel. Het is weer tijd voor de jaarlijkse autorit naar de wintersport. De auto is bepakt en bezakt en steunt onder het gewicht van alle bagage. CO2-uitstoot op zijn hoogst, maar we houden van onze vakantie. We willen op tijd aankomen dus midden in de nacht vertrokken. Na ruim een uur over de Nederlandse snelwegen gaan we de grens over naar Duitsland. Heerlijk, nu kunnen we kilometers maken. Geen snelheidsbeperking meer, een brede Autobahn, geen drukte op de weg. Autorijden zoals het bedoeld is.


En dan…

De onbeperkte snelheid moet worden beperkt. De kilometerteller loopt van 100 naar 80 naar 60, en dan sta je stil. Wegwerkzaamheden over een afstand van twaalf kilometer. En dat gebeurt niet één keer op weg naar de eindbestemming, maar minstens dertien keer achter elkaar. Rijden en stilstaan. Voel je het aankomen? Een machteloze woede, een tergende irritatie maakt zich van je meester. Je had het kunnen weten, want het jaar ervoor was het precies hetzelfde. En het jaar ervoor ook. Je verwachting is dat een sublieme Autobahn de zekerheid geeft dat de bestemming snel, efficiënt en veilig bereikt kan worden. Het liefst binnen de gestelde tijdslimiet van 10 uur als alles meezit.


Maar waar gaat het dan fout?

Bij de wens of het altijd streven naar perfectie. Alles moet subliem zijn. Elke kilometer snelweg, elke oprit, elk verkeerslicht, elke aansluiting… gewoonweg alles. Wat is het gevolg? We calculeren niet in dat er altijd ergens iets mis kan gaan. Een autorit verloopt nooit zonder oponthoud, we staan altijd wel ergens stil. We bereiken dus in zekere zin het tegenovergestelde van het bedoelde: stilstaan in plaats van rijden.


Wees gewaarschuwd

Streef niet altijd perfectie na, maar houd ook rekening met hobbels. Pak niet alles tegelijk aan in je onderneming. Voordat je het weet maak je verlies in plaats van winst. Loopt jouw personeel weg in plaats van dat je nieuwe mensen aantrekt. Administratief, logistiek of financieel gezien heb je misschien alles op orde. En dan komt er nieuwe wetgeving, en moet je weer anticiperen. Maar als je dat gedaan hebt, loopt het weer op rolletjes. Tenminste, net zolang totdat er weer iets nieuws op je pad komt.

Je snapt het: perfect gaat het nooit worden. Focus daarom op het doel. En houd er rekening mee dat er onderweg wat dingen tegen kunnen zitten. Dat je af en toe stilstaat. Is het je doel om snel te kunnen rijden? Zorg daar dan voor.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur