Als ondernemer wil je graag dóór. Verbeteringen doorvoeren, groeien… of gewoon de ingeslagen weg blijven vervolgen. In onzekere tijden als deze is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat als je geen geschikte medewerkers kunt vinden, als je maandelijkse gasrekening verzesvoudigt of als je niet weet wat je met de inflatie aan moet? De accountant denkt graag met je mee.

Externe factoren waar je zelf geen invloed op hebt – zoals de oorlog in Oekraïne, de energieprijzen en de krapte op de arbeidsmarkt – kunnen je behoorlijk onzeker maken. Ik spreek regelmatig ondernemers die het idee hebben dat ze geen grip meer op de zaak hebben en niet weten wat nu slim is om te doen.

 

Accountant als sparringpartner

Accountants hebben geen glazen bol, maar fungeren als sparringpartner. Niet alleen als het gaat om cijfers, maar ook rondom het menselijke aspect: jou, je gezin en je werknemers. De onzekerheid knaagt aan ons allemaal. Maar we moeten wel door. Is het niet linksom, dan maar rechtsom. Ga daarom het gesprek aan en maak je twijfels bespreekbaar. Bijvoorbeeld als het gaat om de terugbetalingsverplichting van de corona-belastingschulden die op   1 oktober is ingegaan. Ben je ertoe in staat om deze schulden binnen vijf jaar terug te betalen? Onder voorwaarden mag je de terugbetaaltermijn verlengen naar zeven jaar. Dat kan je nét de lucht geven die je nodig hebt. Ook op andere vlakken is er vaak maatwerk mogelijk. Kijk samen met je accountant naar de mogelijkheden op de korte en wat langere termijn – in jouw onderneming én in de keten waar je je in bevindt. Bespreek positieve en negatieve scenario’s en maak een keuze waar je je senang bij voelt. Jouw accountant fungeert als kritische vertrouwenspersoon, vraagt door, houdt zich aan de feiten en denkt met je mee.

 

Benoem onzekerheden

Samenvattend: blijf niet met je onzekerheden zitten, maar durf ze te benoemen. En onthoud dat je creativiteit en inventiviteit toenemen naarmate de druk van buitenaf groter wordt. Samen proberen we tot een oplossing te komen waardoor je weer vooruit kunt. Tot er meer zonnige tijden aanbreken. En ook dan zijn we er voor je.

 

Dit artikel is onlangs verschenen in de wekelijkse uitgave van 'De Ondernemer'

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

46EBAAA4-0E2F-4D6D-BB3D-982D08E25767

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur