Als u een werknemer van buiten de EU in dienst wilt nemen, biedt de kennismigrantenregeling voor u interessante mogelijkheden. Voor een kennismigrant hoeft geen tewerkstellingsvergunning te worden aangevraagd.

 

Salariscriterium

De kennismigrantenregeling is bedoeld voor het in dienst nemen van hoog opgeleide medewerkers. De opleiding hoeft niet te worden aangetoond. Of iemand als hoogopgeleid kwalificeert, wordt getoetst aan de hand van een salariscriterium. Voor iemand die nu voor het eerst op basis van de kennismigrantenregeling in Nederland gaat werken, gelden de volgende bedragen als salariseis (2023):

  • Voor een kennismigrant van 30 jaar of ouder geldt dat deze een bruto maandsalaris moet hebben van € 5.008.
  • Voor een kennismigrant die jonger is dan 30 jaar, geldt een bedrag van € 3.672.
  • Voor een kennismigrant die aansluitend op het zoekjaar voor hoogopgeleiden gaat werken, geldt een salariscriterium van € 2.631.

 

Zoekjaar

De salarisnorm die geldt op het moment dat de kennismigrant bij u in dienst treedt, is bepalend voor het loon dat u aan de kennismigrant moet betalen. Dus ook als de kennismigrant tijdens het dienstverband de leeftijd van 30 jaar passeert, blijft het normbedrag voor kennismigranten onder de 30 jaar van toepassing (weliswaar te indexeren op het moment dat de verblijfsvergunning moet worden verlengd). Stel, u neemt een kennismigrant in dienst die gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning voor een zoekjaar om een baan als kennismigrant te vinden. In dit geval moet u deze medewerker een bruto maandsalaris betalen van € 2.631,-. Op het moment dat de medewerker een verblijfsvergunning als kennismigrant krijgt, geldt nog steeds het normbedrag van het zoekjaar, weliswaar geïndexeerd als we inmiddels in het volgende jaar zitten. Het in dienst hebben van een kennismigrant hoeft dus niet altijd erg duur te zijn.

 

Betrouwbaarheid en continuïteit

Om een kennismigrant in dienst te mogen nemen, moet u als erkend referent bij de IND staan geregistreerd. De IND wil zekerheid hebben over de betrouwbaarheid en de continuïteit van de onderneming. Afhankelijk van de situatie gelden verschillende voorwaarden om voor erkenning als referent in aanmerking te komen. Voor bedrijven die langer dan 1,5 jaar bestaan, geldt een vereenvoudigde procedure. Als uw onderneming korter dan 1,5 jaar bestaat, hanteert de IND een puntensysteem. Criteria waaraan wordt getoetst, zijn onder andere: ondernemingsplan, marktanalyse, organisatie, financiering en liquiditeitsprognose. Ook de nakoming van fiscale verplichtingen wordt in aanmerking genomen.

 

Casussen 

Recent hebben wij enkele mooie casussen gehad, waarin we de aanvraag voor erkenning als referent hebben ingediend en de bijbehorende onderbouwing hebben verzorgd. Wilt u meer weten over de mogelijkheden om een werknemer van buiten de EU in dienst te nemen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur