De vrijstelling van Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen (hierna: BPM-vrijstelling) die voor bestelauto’s met een grijs kenteken geldt, gaat vanaf 2024 in drie stappen naar nul in 2026.


Grijs kenteken

Een auto met een grijs kenteken is een voertuig dat door de Belastingdienst is aangemerkt als bestelauto. Lang geleden waren de kentekenbewijzen deel I bij deze voertuigen grijs, vandaar de term grijs kenteken. Een grijs kenteken is te herkennen aan de eerste letter (B of V) van het kenteken.


BPM-vrijstelling

Wanneer een BTW-ondernemer een bestelauto met een grijs kenteken koopt, is er mogelijk een BPM-vrijstelling van toepassing. Om in aanmerking te komen voor de BPM-vrijstelling moet de bestelauto aan allerlei (afmetings)voorwaarden voldoen. Daarnaast dient deze op naam van een BTW-ondernemer te worden geregistreerd. De bestelauto moet voor ten minste 10% zakelijk worden gebruikt.

Bij toepassing van de BPM-vrijstelling wordt de auto zonder BPM geleverd. Als de BPM-vrijstelling niet van toepassing is, is er BPM verschuldigd op basis van een percentage van de netto catalogusprijs met een aftrek of toeslag, afhankelijk van de brandstof. De netto catalogusprijs is de catalogusprijs verminderd met de omzetbelasting.


Berekening BPM

De BPM voor een bestelauto is een percentage van de netto catalogusprijs. Voor een bestelauto met een benzinemotor geldt een BPM-tarief van 37,7% verminderd met € 1.283. Voor een bestelauto met een dieselmotor geldt een BPM-tarief van 37,7% vermeerderd met € 273. Hieronder treft u een BPM-berekening aan voor een nieuwe bestelauto met een dieselmotor en een catalogusprijs van € 24.000.

Berekening BPM 
Bedrag in € 
Catalogusprijs excl. BTW en BPM 24.000 
Rijklaarmaakkosten  1.000 
Consumentenprijs excl. BTW en BPM  25.000 
BTW (€ 25.000 x 21%)  5.250 
BPM (€ 24.000 x 37,7% + € 273)   9.321 
Totaal   39.571 


Uit bovenstaande berekening blijkt dat bij de aanschaf van een nieuwe bestelauto met een dieselmotor en een catalogusprijs van € 24.000, maar liefst € 9.321 aan BPM verschuldigd is. Zoals eerder genoemd is dit bedrag niet verschuldigd als de BPM-vrijstelling van toepassing is.


Afbouw BPM-vrijstelling

In het coalitieakkoord is bepaald dat de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s vanaf 1 januari 2024 in drie stappen naar nul wordt afgebouwd. Na 2026 is het reguliere BPM-tarief voor bestelauto’s ook van toepassing voor BTW-ondernemers.

De BPM-vrijstelling voor emissievrije bestelauto’s blijft wel bestaan. Een emissievrije auto is een auto die bijvoorbeeld wordt aangedreven door middel van een elektro- of waterstofmotor.


Aankoop gebruikte bestelauto

Mocht u als BTW-ondernemer een bestelauto kopen die jonger is dan vijf jaar, dan bent u op basis van huidige wet- en regelgeving geen BPM verschuldigd (i.v.m. BPM-vrijstelling). Vanaf 2024 verandert dat en bent u wel BPM verschuldigd bij de aankoop van een bestelauto die jonger is dan vijf jaar. De hoogte van de verschuldigde BPM wordt bepaald conform de afschrijvingssystematiek van de BPM.


Onderneem actie!

De BPM-vrijstelling voor bestelauto’s wordt vanaf 2024 in drie stappen verlaagd naar nul in 2026. Heeft u uw wagenpark al beoordeeld? Zitten er bestelauto’s tussen die nog niet per se vervangen hoeven te worden, maar waarvoor het wellicht loont om deze te vervangen in verband met de wijziging in de BPM-vrijstelling? Onderneem dan tijdig actie!

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

46EBAAA4-0E2F-4D6D-BB3D-982D08E25767

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur