Voor Oekraïense werknemers zijn er vanaf 1 april 2022 mogelijkheden om in Nederland te mogen werken. Hier is geen tewerkstellingsvergunning voor nodig. Dit vloeit voort uit een tijdelijke regeling op grond van de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming.


Werken in Nederland

Iemand die de Oekraïense nationaliteit heeft en op of na 27 november 2021 uit Oekraïne is gereisd, kan zich laten inschrijven bij de gemeente. Dit biedt mogelijkheden om sinds 1 april 2022 in Nederland in loondienst te mogen werken. Wel geldt er een meldingsplicht. Voor iemand die vóór 27 november 2021 uit Oekraïne is gereisd en ook voor personen die wel uit Oekraïne zijn gevlucht, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben, gelden andere voorwaarden.

Met deze nieuwe regeling is het erg eenvoudig geworden om Oekraïense personen in te zetten voor het verrichten van werkzaamheden. Deze regeling is overigens wel een tijdelijke regeling die maximaal drie jaar duurt. Een concrete einddatum is op dit moment nog niet aan de orde.


Advies over buitenlandse werknemers in dienst nemen

Voor arbeidsovereenkomsten met Oekraïense werknemers is er een aantal aandachtspunten. Voor advies kunt u bij ons terecht. Let u ook op de verplichtingen die gelden in het kader van de Wet aanpak schijnconstructies (WAS), zoals bijvoorbeeld het overmaken van het salaris op een bankrekening die op naam van de werknemer staat.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en voorwaarden voor het inzetten van Oekraïense werknemers? Neem dan voor meer informatie contact op met iemand van Visser & Visser Salaris & HR.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur