Deze huidige tijd vraagt om actie. Doeners die de kansen die voorbijkomen beetpakken, die mooie resultaten weten te bereiken voor de praktijk. Hoe mooi is dat! Maar dan heb je ook nog de denkers en de dromers. Denkers en dromers zijn mensen die overal eerst over na willen denken of veel vragen stellen voordat ze iets gaan doen. Als eigenaar of praktijkmanager zou u die denkers en de dromers mogelijk het liefst tot doeners maken. Juist in deze tijd.

Doeners

Doeners zijn mensen die leren door ervaring. Zij worden graag in het diepe gegooid, werken makkelijk samen en ondernemen snel actie. Doeners zoeken zelf uitdagingen op, maar kunnen ongeduldig zijn als iets niet gaat zoals verwacht. Een doener kan het moeilijk vinden om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden en kan soms zonder nadenken iets doen. Ze zijn op zoek naar uitdagingen die vragen om het maken van snelle keuzes en hebben tijd en ruimte nodig om dingen uit te proberen.

Denkers

Een denker stelt graag onderzoekende vragen. Denkers observeren en analyseren situaties en proberen algemene regels daarin te ontdekken, die eventueel met elkaar of met andere dingen in verband kunnen worden gebracht. Een denker houdt van logica en redenatie en is het beste op zijn plek in gestructureerde situaties. Niet alle ideeën van een denker zijn even praktisch. Zij willen graag weten waarom iets gebeurt of besloten wordt. Ook probeert de denker orde te brengen in een chaos. Denkers hebben er moeite mee als mensen zich te veel met hen bemoeien en hebben ook uitdagingen nodig, zoals complexe vraagstukken.

Dromers

Dan heb je nog de dromers. De dromer wil eerst denken en dan pas doen. Hij of zij denkt na over verschillende situaties en probeert zich hierin in te leven. Hierdoor ziet de dromer vaak meerdere (goede) oplossingen, maar twijfelt over een beslissing. Dromers hebben tijd en ruimte nodig om dingen te verwerken en gevoelens te uiten. Ze hebben een hekel aan een limiet of tijdsduur. Dromers presteren beter als ze aangemoedigd worden en de vrijheid krijgen om groots te denken. Ook worden ze gestimuleerd als er verschillende meningen zijn over een probleem.

Samen

In een praktijk hebben we te maken met zowel doeners als denkers als dromers. Als u als eigenaar of praktijkmanager in staat bent om deze mensen op de juiste wijze samen te laten werken zal dit de mensen zelf en de praktijk verder helpen. Zet niet alleen denkers bij elkaar. Dan wordt er wel veel gedaan, maar zeker niet altijd het goede. En als u alleen dromers of denkers bij elkaar zet aan een probleem, wordt er wel veel gepraat worden, maar weinig actie ondernomen.

Juist wanneer u de doeners, de denkers en de dromers bij elkaar zet in één team zal dit de beste resultaten opleveren. Er zullen zeker acties komen, daar zorgt de doener wel voor. Die acties zullen logisch zijn en zullen gestructureerd worden opgepakt, daar zorgt de denker wel voor. En voordat die acties er komen zijn er meerdere goede oplossingen bedacht, daar zorgt de dromer wel voor. Alleen gaan de doeners misschien sneller, maar samen met de denkers en de dromers komen ze verder!

*Deze blog is onlangs ook verschenen op de website van het Praktijkmanagers Netwerk.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur