Autoland is altijd in beweging. Elk jaar wijzigen de regels. Laat u daarom goed informeren voordat u een nieuwe auto gaat leasen of kopen, zodat u maximaal (fiscaal) voordeel behaalt. Wij adviseren u hier graag over. In deze blog leest u wat er verandert in het nieuwe jaar. Hoe zit het met de regels voor de bijtelling van auto’s in 2021 en wanneer is het voordelig om de auto naar privé te halen?

Regels bijtelling nieuwe auto 2021

Als u een auto van de zaak rijdt en deze privé gebruikt, wordt een bedrag bij uw inkomen opgeteld. Zo betaalt u belasting over het privégebruik. De regels voor de bijtelling van auto’s in 2021 zijn eenvoudig:

  • Het bijtellingspercentage is 22% voor alle auto’s, zowel benzine als diesel. Ook voor plug-in hybrides geldt een bijtellingspercentage van 22%.
  • Voor volledig elektrische auto’s geldt een lager percentage van 12% tot een cataloguswaarde van € 40.000. Is uw elektrische auto duurder dan € 40.000? Dan betaalt u over het meerdere 22% bijtelling. Dit heet ook wel de Tesla-taks.


Regels bijtelling bestaande auto 2021

Als u een auto van de zaak rijdt, geldt de bijtelling vanaf dat moment voor een periode van 60 maanden (5 jaar). Na deze periode wordt opnieuw gekeken wat het bijtellingspercentage is van uw auto op basis van de dan geldende normen. Het tarief van 22% geldt in het algemeen voor auto’s die vanaf 1-1-2017 voor het eerst zijn toegelaten. Voor auto's van voor deze datum blijft het tarief 25%. Zeker voor hybride auto’s kan het verschil groot zijn! Onderneem dus tijdig actie. De nieuwe percentages gaan in op de 1e dag van de maand volgend op de 60-maandperiode.

Youngtimers telt u bij tegen 35% van de dagwaarde. Youngtimers zijn auto’s die ouder zijn dan 15 jaar, dus van 2006 of ouder. 

Auto naar privé halen

Voor nieuwe auto’s geldt dat het vooral in de eerste jaren voordelig is om deze ‘op de zaak’ te zetten. Daarna is het in het algemeen al snel voordelig om de auto naar privé te halen. Dit hangt natuurlijk af van het type auto en de verhouding tussen uw zakelijk en privégebruik. Als u een BV heeft, kunt u de auto vrij eenvoudig naar privé halen door deze over te schrijven bij RDW. Heeft u een eenmanszaak? Dan is het op privé zetten soms wat lastiger. Wij adviseren u hier graag over.

Subsidie elektrische auto’s

De overheid stelt subsidiebudget beschikbaar voor als u in privé een elektrische auto koopt. Voor nieuwe auto’s is de subsidie € 4.000. Het overheidsbudget voor nieuwe auto’s is helaas € 0 op dit moment (zie deze link voor het saldo). Koopt u een tweedehands elektrische auto? Dan krijgt u € 2.000 subsidie. Voor tweedehands auto’s is er nog wel budget beschikbaar. U kunt de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) aanvragen via RVO.nl. Let op: de regeling staat alleen open voor natuurlijk personen.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

46EBAAA4-0E2F-4D6D-BB3D-982D08E25767

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur