Per 31 december 2020 loopt de overgangsperiode rondom de Brexit af en wordt de Brexit écht definitief. We krijgen de laatste weken de nodige vragen over de Brexit: welke gevolgen heeft de Brexit voor bedrijven, meer concreet voor de administratieverwerking zoals de btw-aangifte? Hieronder een greep uit de belangrijkste vragen. 


1. Brexit: wat verandert er per 1 januari 2021?

Momenteel zitten we tot 31 december 2020 in een overgangsperiode. In deze periode moet het Verenigd Koninkrijk (VK) zich aan alle EU wet- en regelgeving houden, dus ook de btw-richtlijn. Dat betekent dat transacties met het VK tot 31 december 2020 nog intracommunautair zijn (nultarief intracommunautaire leveringen). Per 1 januari 2021 worden transacties met het VK hetzelfde behandeld als import/exporttransacties met derde landen. Dat betekent bij export naar het VK de toepassing van het nultarief bij export. Bij invoer moeten de goederen langs de douane en is invoer-btw verschuldigd.


2. Waar moet ik in mijn boekhouding rekening mee houden?

Per 1 januari 2021 moeten de invoer- en uitvoertransacties met het VK onder de btw-codes voor import en export worden geboekt. In de btw-aangifte komen de import- en/of exporttransacties in respectievelijk rubriek 4a en 3a (i.p.v. respectievelijk 4b en 3b zoals u nu gewend bent bij intracommunautaire transacties).


3. Hoe ga ik om met diensten vanuit of aan het VK?

Een dienst is bij B2B diensten daar belast waar de afnemer van de prestatie is gevestigd. Dat betekent dat een dienst aan een ondernemer in het VK, belast is in het VK. Omdat het VK niet langer tot de EU behoort, vermeldt u geen btw op de factuur maar ‘out of scope EU VAT’. U vermeldt de transactie niet in uw btw-aangifte.
Koopt u een dienst vanuit het VK, dan zal naar verwachting geen VK-btw verschuldigd zijn en geldt een vorm van btw-verlegd/reversed charged. U bent dan over deze dienst btw verschuldigd in Nederland. De transactie geeft u aan in rubriek 4a van de btw-aangifte.
Omdat de btw tal van uitzonderingsregels kent voor dienstenverkeer, raadpleeg altijd even uw relatiebeheerder voor de juiste btw-behandeling.


4. Hoe regel ik de uitvoer van goederen naar het VK?

Het is niet aan te bevelen om de uitvoer van goederen zelf te regelen. Neem hiervoor een expediteur in de arm. Deze dienstverleners zijn van alle regels op de hoogte, weten de juiste kanalen bij de douane en verwerken de export efficiënt.
Let op: Per 1 oktober 2020 kan een buitenlandse partij geen uitvoer meer doen vanuit Nederland. De afnemer kan dus niet zelf de uitvoer regelen (bijv. bij incoterms ex works). Dat betekent dat de verkopende partij de export moet gaan regelen. Op de exportdocumentatie moet namelijk een Nederlandse partij als uitvoerder vermeld staan. Bij de koopovereenkomst moet er dus rekening mee worden gehouden dat de incoterms (leveringsvoorwaarden) goed worden afgesproken, zodat onvoorziene btw-aangifteplicht wordt voorkomen.


5. Ik ontvang brieven van de Belastingdienst met het advies een artikel 23 vergunning aan te vragen, wat is dat?

Wanneer u straks goederen importeert vanuit het VK moet u bij de douane invoer-btw betalen. Die btw kunt u pas terugvragen in uw btw-aangifte waardoor er dus een aantal maanden overheen gaan voor u de btw terug heeft. Met een artikel 23 vergunning mag u de verschuldigde invoer-btw verleggen naar de btw-aangifte en hoeft u de invoer-btw dus niet voor te financieren bij de douane. Een cashflow voordeel dus! Let op dat e.e.a. afhankelijk is van in hoeverre uw omzet uit btw-belaste omzet bestaat.
Geldt dit ook voor diensten? Nee, invoer-btw is enkel over goederentransacties verschuldigd. Voor dienstenverkeer gelden andere regels (zie vraag 3). Voor een artikel 23-vergunning geldt wel als voorwaarde dat u op regelmatige basis goederen importeert.


6. Hoe ga ik straks om met goederen die na 1 januari 2021 worden geleverd, maar waarvoor de factuur reeds in 2020 wordt uitgereikt?

Indien de verzending of het transport voor 1 januari 2021 is gestart, gelden de btw-regels van voor 1 januari 2021, en betreft het dus een intracommunautaire verkoop binnen de EU (3b - intracommunautaire levering). Indien de goederen na 1 januari 2021 zijn verzonden, moet er volgens de nieuwe btw-regels gefactureerd worden, in dit geval met het nultarief bij export (3a - verkopen buiten EU).


7. Hoe ga ik straks om met goederen die voor 1 januari 2021 worden geleverd, maar waarvoor de factuur pas in 2021 wordt uitgereikt?

Deze leveringen moeten in alle gevallen gefactureerd worden met btw op verkopen binnen de EU (3b - intracommunautaire levering). Het is echter aan te bevelen om alle leveringen die in 2020 naar het VK zijn verzonden ook in 2020 te factureren.


Wilt u naar aanleiding van bovenstaande vragen advies of heeft u andere vragen over Brexit? Neemt u dan contact op met één van onze specialisten van het team International Business.

Meer weten?

Visser & Visser Internationaal werkt vanuit ons accountantskantoor in Amsterdam en in Rotterdam(UK en US) en Doetinchem (German desk). Ook vanuit onze andere vestigingen adviseren wij u graag!

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

46EBAAA4-0E2F-4D6D-BB3D-982D08E25767

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur