Het moment is daar! Vandaag zijn de eerste noodloketten voor ondernemers om zich aan te melden voor diverse financiële tegemoetkomingen opengesteld. Op 17 maart 2020 maakte het kabinet een noodpakket banen en economie bekend. Als onderdeel van het steunpakket komt er een tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten: het Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW), zie hierover onze blog. Het loket voor de aanvraag van de NOW-regeling gaat naar alle waarschijnlijkheid op maandag 6 april 2020 open.

 

Tozo

Vanaf heden is het mogelijk om de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) aan te vragen. De Tozo ondersteunt zelfstandige ondernemers, waaronder zzp’ers, door een aanvullende inkomensondersteuning tot het sociaal minimum voor maximaal drie maanden aan te bieden en/of een lening van maximaal € 10.517 voor bedrijfskapitaal bij acute liquiditeitsproblemen te verstrekken. Zelfstandige ondernemers kunnen hiervoor een aanvraag digitaal (met DigD) indienen bij de gemeente van hun woonplaats. U kunt hier kijken of u in aanmerking komt voor de Tozo en daarna eventueel direct de aanvraag daarvoor indienen.

 

Tegemoetkoming van € 4.000

Een andere steunmaatregel die vanaf vandaag kan worden aangevraagd, is de Beleidsregel tegemoetkoming schade COVID-19. Dit is een tegemoetkoming in de vorm van een gift voor de eerste nood bij ondernemers die direct zijn getroffen door overheidsmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis en die hun omzet daardoor geheel of grotendeels zien verdwijnen. Het gaat hier in het bijzonder om eet- en drinkgelegenheden en andere etablissementen die het grootste deel van hun activiteiten noodgedwongen moeten staken, zoals schoonheidssalons en anderen die mogelijk in de problemen komen vanwege de 1,5 meter afstandseis. U vindt hier de voorwaarden voor deze regeling en hier kunt u met uw KvK-nummer zien of u in aanmerking kunt komen voor deze regeling. Op de website van de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland vindt u het aanvraagproces, waar u ook de aanvraag digitaal kunt indienen.

 

NOW

Het noodloket van het UWV voor de aanvraag van de NOW-regeling gaat naar alle waarschijnlijkheid op 6 april aanstaande open. Bij een verwacht omzetverlies van tenminste 20% kunnen werkgevers een tegemoetkoming voor minimaal drie maanden krijgen voor maximaal 90% van de loonsom. Indien bijvoorbeeld 50% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 45% van de loonsom van een werkgever. U mag als werkgever géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aanvragen voor de werknemers gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt. Daarnaast dient u het loon aan betrokkenen werknemers 100% door te betalen als u gebruikmaakt van de tegemoetkoming. Op basis van de aanvraag verstrekt het UWV zo snel mogelijk een voorschot ter hoogte van 80% van de verwachte tegemoetkoming. Achteraf wordt vastgesteld wat de werkelijke daling in de omzet is geweest en wordt definitief afgerekend (nabetaling of terugbetaling).

Zodra meer bekend is over de NOW, volgt meer informatie. Vragen kunt u (bij voorkeur) stellen via onderstaand contactformulier of via now@visser-visser.nl. Wij houden u op de hoogte!

{{ errors.first("field_76") }}
{{ errors.first("field_77") }}
{{ errors.first("field_78") }}
{{ errors.first("field_79") }}
{{ errors.first("field_80") }}
{{ errors.first("field_81") }}
{{ errors.first("privacy") }}

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur