De wereld verandert in een razend tempo. Wat vandaag is, is morgen anders en de ondernemer is bijna gedwongen daarin mee te gaan. Innovatie is daarbij het toverwoord.

Onze overheid bestempelt innovatie als noodzaak voor economische groei. Het verbetert onze concurrentiepositie in internationaal verband. Maar het begint bij de lokale ondernemer. Als gevolg van zijn/haar speur- en ontwikkelingswerk (hierna S&O) ontstaan nieuwe technologieën en producten. Wat uiteraard helpt is als de overheid financieel bijdraagt in dat proces. En welk middel is daartoe beter geschikt dan besparing op belastingen? Waar kunt u als ondernemer dan op besparen en wat zijn de voorwaarden? Hieronder drie mogelijkheden.

 

1.     Vermindering van loonbelasting

Werknemers moeten hiervoor gekwalificeerd S&O verrichten. Dat kan zijn ontwikkeling van fysieke producten of van nieuwe programmatuur. Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) moet een S&O-verklaring worden aangevraagd, met opgave van te besteden S&O-uren. De aanvraag moet minimaal 1 maand voor aanvang van de aanvraagperiode zijn ingediend. Voor vermindering vanaf 1 januari 2020 moet de aanvraag uiterlijk 30 november 2019 zijn ingediend.

De vermindering in 2020 bedraagt 32% over de forfaitair berekende waarde van de S&O-uren tot € 350.000. Over het bedrag daarboven bedraagt de vermindering 16%.

 

2.     Vermindering van inkomstenbelasting

Zelfstandige ondernemers zonder personeel met minimaal 500 S&O-uren per jaar kunnen een vaste aftrek claimen. Voor 2019 was dit € 12.775. Voor starters is er een extra aftrek (2019 € 6.391). De aftrekbedragen 2020 zijn nog niet bekend. De aanvraag bij RVO moet voor 30 september zijn ingediend voor het lopende jaar. Aanvraag kan dus pas weer voor aftrek in 2020.

 

3.     Vermindering van vennootschapsbelasting

Naast vermindering van loonbelasting kan een belastingplichtig lichaam (bijv. de BV) vermindering van vennootschapsbelasting realiseren. Dat kan met gebruik van de zogenaamde innovatiebox. Binnen die box zijn voordelen uit activa belast tegen een tarief van maximaal 7%. De ontwikkeling van die activa moet dan geheel binnen de eigen onderneming hebben plaatsgevonden. Voor toepassing van de innovatiebox is altijd een S&O-verklaring nodig.

 

Innoveren in meerdere opzichten

Innoveren is voor ondernemers in meerdere opzichten aantrekkelijk. Het versterkt de marktpositie en het kan leiden tot belastingvoordeel, mits tijdig en op juiste wijze gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden. Dat vraagt om een gerichte aanpak. Uw adviseur bij Visser & Visser helpt u daar graag bij.

 

 

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur