Blog

Hoe vindt u een geschikte opvolger voor uw onderneming?

Geplaatst op 10 maart 2016
Door: mr. Sjoerd van der Draai

Het is niet altijd eenvoudig om een geschikte opvolger voor uw onderneming te vinden. Is uw dochter bijvoorbeeld een geschikte kandidaat met een goed zakelijk instinct? Zo ja, wil zij dan in uw voetsporen treden en het familiebedrijf overnemen of trekt zij liever haar eigen plan? Hoe kijken uw partner en andere kinderen hiertegen aan? Zien zij dat wel zitten als uw dochter de zaak overneemt of leidt dit tot onenigheid en verstoring van de familieverhoudingen?

De geschikte opvolger voor uw onderneming

Juist binnen familieverhoudingen is een goede communicatie over een dergelijk belangrijk onderwerp cruciaal. Als de opvolger binnen de familie is gevonden dan is het goed om na te gaan of en -zo ja- hoe de andere kinderen gecompenseerd gaan worden. Daarbij zijn een bedrijfsopvolgingsplan en ondernemerstestament geen overbodige luxe. Zo kunt u tijdens uw leven en voor het geval u onverhoopt voortijdig komt te overlijden alle afspraken duidelijk vastleggen om de harmonie te bewaren.

Geen geschikte opvolger?

Als u geen capabele opvolger heeft binnen de familiekring en niet direct een goede kandidaat kunt vinden in uw personeelsbestand of zakelijk netwerk, is het zaak om kritisch naar uw eigen onderneming te kijken. Welke verkoopargumenten zijn er?
  • Bevindt uw onderneming zich op een hoogtepunt dan is dat een ideaal verkoopmoment en zijn er wellicht makkelijk kopers te vinden.
  • Zit u in een specifieke branche en/of draait de onderneming nog op verouderde routines dan is er werk aan de winkel. U zult dan veel meer moeite moeten doen om uw bedrijf verkoopklaar te maken en kopers te vinden. Onze specialisten van Visser & Visser Corporate Finance kennen uw branche en zijn ervaren in dit soort verkooptrajecten. Zij kunnen u hierbij van dienst zijn.
Een koper is lastig te vinden als uw onderneming zozeer aan uw persoon is verbonden dat deze niet los van u zelf kan worden verkocht. Overweeg om dan tijdig een opvolger op te leiden of calculeer in uw financi├źle planning in dat de onderneming eindigt zodra u stopt. Wilt u meer weten over welke stappen u moet nemen voor een goede bedrijfsopvolging, download dan ons kennisdocument.
  bedrijfsopvolging-in-6-stappen

ca. {distance}
Wij kunnen binnen ca. {duration}
bij u zijn vanuit {select}

{add}
{zip} {cty}
Telefoon: {phn}
Email: {eml}

Voor vragen en/of een afspraak maken kunt u contact opnemen met {select}

{add}
{zip} {cty}
Telefoon: {phn}
Email: {eml}

Bezig met bepalen van de locatie