Blog

Zet de eerste stap naar duurzaam inzetbare medewerkers

Geplaatst op 14 september 2017
Door: Laura Vermeulen

Kijk eens om u heen. Alles in de wereld verandert, denk alleen al aan de technologische ontwikkelingen die niet meer weg te denken zijn. De manier van werken verandert: ‘het nieuwe werken’, nieuwe vormen van dienstverlening en een andere manier van samenwerken komen hierbij om de hoek kijken. Hoe gaat dat samen met duurzame inzetbaarheid? Lees het in dit blog.

Duurzaam inzetbare medewerkers


Zijn onze werknemers wendbaar genoeg om al deze veranderingen te doorstaan? Niet alleen organisaties, maar ook werknemers zullen moeten nadenken over hun eigen wendbaarheid, flexibiliteit en lerend vermogen.

Essentie van duurzame inzetbaarheid van medewerkers


Duurzame inzetbaarheid. U heeft er vast wel eens over gehoord, het is tenslotte één van de meest besproken HR-thema’s van de afgelopen jaren. Maar wat houdt het nu precies in en wat moeten we er als organisatie mee? Er zijn veel verschillende meningen, onderzoeken en artikelen waar we kunnen lezen wat de essentie van Duurzame Inzetbaarheid is. Volgens de Sociaal-Economische Raad is Duurzame inzetbaarheid te verdelen in drie verschillende pijlers namelijk:

  1. werkvermogen

  2. employability

  3. vitaliteit


Naar mijn mening omvatten deze drie pijlers dan ook hetgeen we willen bereiken met duurzame inzetbaarheid: gemotiveerde, competente, vitale medewerkers die het vermogen hebben om niet alleen op dit moment, maar ook in de toekomst van toegevoegde waarde te kunnen zijn voor de organisatie.

Geen ‘One size fits all’


De essentie is duidelijk, maar alsnog zit u wellicht met de handen in het haar. Want hoe moet u dit vormgeven binnen de organisatie? Daarnaast heeft u als werkgever met verschillende medewerkers en dus verschillende behoeftes te maken, het is geen ‘one size fits all’. Daarom is maatwerk binnen het HRM-beleid noodzaak.

Onlangs las ik de uitspraak: ‘Net als in je huwelijk moet je aan je relatie  met je medewerker werken’.Werken aan de relatie


Een medewerker trekt meestal niet - of te laat - aan de bel. Door aan de relatie met uw medewerker  te werken wordt het een stuk makkelijker om stress, werkdruk, wensen en behoeftes bespreekbaar te maken. Neem voor elke medewerker hiervoor voldoende de tijd. Hierdoor wordt voor u als werkgever duidelijk wat er nodig is binnen de organisatie en kan u bepalen welke HR-instrumenten nodig zijn.

Enkele voorbeelden hiervan zijn: functiegerichte- of ontwikkelingsgerichte opleiding, aandacht voor de leefstijl, coaching, talentmanagement et cetera. Alleen dan is het mogelijk om op een doeltreffende manier te werken aan duurzaam inzetbare medewerkers.

Nog een aandachtspunt: geef medewerkers autonomie en betrek ze bij het bepalen van de ontwikkeling van de organisatie. Hierdoor voelen medewerkers zich gewaardeerd en kunnen ze waardevolle input leveren die de organisatie verder brengt.

Profiteren van duurzaam inzetbare medewerkers


Door de eerste stappen te zetten naar duurzaam inzetbare medewerkers zal duidelijk worden wat er nodig is om medewerkers optimaal te laten presteren en te laten doen waar ze goed in zijn. Daarnaast heeft dit niet alleen voordelen voor de werknemer, maar ook als werkgever profiteert u van deze nieuwe mindset.

Denk daarbij onder andere aan:

  • een lager verzuimpercentage

  • imago van goed werkgeverschap

  • stijging van productiviteit door betrokken en gemotiveerde medewerkers.


Vergeet daarbij niet dat het thema een gedeelde verantwoordelijkheid is van de werkgever en werknemer waarbij je samen verder komt!

Wilt u meer inzicht in uw HR-beleid? Vul dan de HR-quick scan in!

Visser & Visser HR quick scan

ca. {distance}
Wij kunnen binnen ca. {duration}
bij u zijn vanuit {select}

{add}
{zip} {cty}
Telefoon: {phn}
Email: {eml}

Voor vragen en/of een afspraak maken kunt u contact opnemen met {select}

{add}
{zip} {cty}
Telefoon: {phn}
Email: {eml}

Bezig met bepalen van de locatie