Blog

Waarom een cordon sanitaire ook voor uw bedrijf interessant is

Geplaatst op 12 juni 2017
Door: Marinus van de Bos

Terwijl ik dit schrijf worden in Nederland verwoede pogingen gedaan om een nieuw kabinet te formeren. Diverse politieke partijen gaan met elkaar om tafel en proberen door middel van allerlei varianten een nieuw kabinet te vormen. Nu komt het in de politieke habitat met enige regelmaat voor dat partijen elkaar op voorhand uitsluiten. Dit fenomeen wordt geduid als een ‘cordon sanitaire’. In dit blog leest u wat de voordelen van een cordon sanitaire voor uw bedrijf kunnen zijn.

Cordon sanitaire in de politiek


In de West-Europese politiek wordt met enige regelmaat een cordon sanitaire gevormd. Vooral in België is dit al enkele decennia praktijk. Ook in andere Europese landen zien we steeds vaker de techniek van een cordon sanitaire. We hoeven tegenwoordig zelfs niet meer de landgrenzen over om een politiek cordon sanitaire te ontwaren.

Ongewenste situatie bestrijden


Het uiteindelijke politieke doel van een cordon sanitaire is het bestrijden van een gevaarlijke of ongewenste situatie. Ik ga op deze plaats me niet inlaten met politieke beschouwingen, maar ik vind wel dat ondernemers kunnen leren van de techniek van een cordon sanitaire.

Elk bedrijf wordt wel eens geconfronteerd met gevaarlijke en ongewenste situaties. Hieronder vindt u daarvan een eenvoudig voorbeeld:Waardevolle voorraden worden bewaard in een afgesloten magazijn om de ongewenste situatie van diefstal te voorkomen. Dit kunt u zien als een cordon sanitaire.


Toch zie ik in de praktijk veel situaties waar een cordon sanitaire gewenst is, maar niet toegepast.


Veel voorkomend is de medewerker met onbeperkte betalingsbevoegdheid. Vervolgens wordt deze medewerker niet gecontroleerd waardoor ongewenste situaties en gevolgen kunnen ontstaan. Het vormen van een cordon sanitaire rondom de uitgaande geldstroom is dan absoluut aan te raden. Het implementeren en afdwingen van een dubbele digitale autorisatie van betalingen kan een passende maatregel zijn.Toegangsbeveiliging


Ook komt het voor dat waardevolle bedrijfsgegevens en intellectueel eigendom open en bloot op het interne netwerk staan. “We hebben toch een firewall?” zeggen ondernemers. Indringers van buiten houden we op die manier toch buiten de deur? Een cordon sanitaire in de vorm van toegangsbeveiliging en gebruikersbeheer is absoluut aan te raden. Zeker als we zien wat ransomware als WannaCry kan aanrichten.

Daarnaast is er de vraag waarom iedereen in een bedrijf toegang moet hebben tot intellectueel eigendom. Niet ieder werkt immers een leven lang bij dezelfde baas. Afschermen van waardevolle informatie is het devies.

Ook voor uw medewerkers


Ook voor uw medewerkers is de techniek van een cordon sanitaire bruikbaar. Zowel in positieve als in negatieve zin. In positieve zin kunt u medewerkers binden met een plezierige werkomgeving en goede arbeidsvoorwaarden. Zo blijven medewerkers aan uw bedrijf gebonden en gaan ze niet naar de concurrent.

In negatieve zin is het praktisch om een pro forma cordon sanitaire op te tuigen. Bijvoorbeeld bij een relatiebeding of een studiekostenregeling. Het helpt absoluut bij het uitsluiten van ongewenste situaties, wanneer medewerkers besluiten te switchen naar uw concurrent.

Niet leuk, wel noodzakelijk


In de politiek wordt vaak moord en brand geschreeuwd als een cordon sanitaire wordt opgetuigd. Natuurlijk is een cordon sanitaire in uw bedrijf niet altijd leuk, maar soms wel noodzakelijk. Vooraf wordt dan namelijk duidelijk wat wel en ook wat vooral niet mogelijk is!

Net als in de politiek geldt dat je moet kiezen om gekozen te worden.

Als ondernemer kunt u natuurlijk altijd nog kiezen voor de politieke variant. Verander je standpunten en vorm een nieuw cordon sanitaire.

ca. {distance}
Wij kunnen binnen ca. {duration}
bij u zijn vanuit {select}

{add}
{zip} {cty}
Telefoon: {phn}
Email: {eml}

Voor vragen en/of een afspraak maken kunt u contact opnemen met {select}

{add}
{zip} {cty}
Telefoon: {phn}
Email: {eml}

Bezig met bepalen van de locatie