Blog

Groeien door uit je comfortzone te komen

Geplaatst op 16 februari 2017
Door: Hans Silfhout

In de verkeerde film…. Dat overkwam mij onlangs tijdens de ‘klantreis door de integrale toegang’. Dit was zo’n moment dat ik dacht: ik zit in de verkeerde film. Ik ben al jarenlang bezig met organisatie-inrichtingsvraagstukken. Daarbij is het heerlijk om met betrokkenen te sparren over de optimale inrichting van het proces. Zo genoot ik ook van de manier waarop we samen met de medewerkers van de gemeente en met betrokkenen uit het voorliggend veld hebben nagedacht over het ontwerp van de integrale toegang*.


Vrij denken


Het is in mijn werk altijd de uitdaging om de betrokkenen te ontworstelen aan de huidige inrichting. We zijn snel ‘belast’ met de huidige inrichting waardoor we niet meer vrij kunnen denken. Het is juist mijn rol om alle betrokkenen scherp te houden en ze te leren om de huidige realiteit even los te laten. Ik moet mensen dus uit hun comfortzone halen. Maar op dat ene moment realiseerde ik me dat wanneer ik anderen uit hun comfortzone haal, ik er zelf lekker in blijf zitten.

uit je comfortzone

Uit mijn comfortzone


Op die bewuste morgen zit ik in een scene tegenover een geacteerde Abdel – een slecht Nederlandssprekende Somalier. Ik moet vragen stellen aan Abdel over zijn klantbeleving bij de toegang. Op dat moment werd ik uit mijn comfortzone gehaald. Mijn zakken zitten altijd wel vol met een aantal passende interventies, maar nu werd ik toch wel tot het uiterste gedreven. Oké, de klantreis was een experiment en de deelnemers toonden veel geduld. Tegelijkertijd dacht ik: “ik zal blij zijn als we klaar zijn” en “dit doe ik niet nog een keer”.
Tegelijkertijd dacht ik: “ik zal blij zijn als we klaar zijn” en “dit doe ik niet nog een keer”.

Niet vluchten maar doorzetten


In de nabeschouwing heb ik mezelf op de pijnbank gelegd. Waarom verwacht ik dat anderen uit hun comfortzone komen en blijf ik er zelf lekker in zitten? Als ik wil groeien, moet ik niet vluchten maar doorzetten. Deed ik nu zelf wat ik anderen vaak verwijt? Het is niet zo moeilijk om uit te gaan van je eigen kracht en kunstjes te herhalen. Het is pas moeilijk als het nieuw is en niet aansluit bij je jarenlange kennis en ervaring.

Sinds die bewuste dinsdagmorgen realiseer ik me nog veel meer hoeveel we vragen van de medewerkers in de toegang. Afscheid nemen van je vertrouwde context, je basis en fundament. Alles loslaten en beginnen in een nieuwe werkelijkheid. Ik weet nu hoe het voelt. Maar ik weet ook dat je persoonlijk groeit als je doorzet. De grote veranderingen die eraan komen zijn een kans om het maximale uit jezelf te halen.

Maar heel eerlijk ….zo voelde het op dat moment niet.

Onze website Consultancy is in de lucht! Benieuwd naar onze dienstverlening? Kijk op http://www.omdathetaltijdbeterkan.nu/.

* Integrale toegang betekent het samenvoegen van de loketten voor Werk en inkomen, Jeugd en WMO inclusief de achterliggende processen.

ca. {distance}
Wij kunnen binnen ca. {duration}
bij u zijn vanuit {select}

{add}
{zip} {cty}
Telefoon: {phn}
Email: {eml}

Voor vragen en/of een afspraak maken kunt u contact opnemen met {select}

{add}
{zip} {cty}
Telefoon: {phn}
Email: {eml}

Bezig met bepalen van de locatie