Blog

Werknemers motiveren: hoe doe je dat?

Geplaatst op 26 januari 2017
Door: Joost de Waard

In mijn dagelijkse praktijk hoor ik veel werkgevers klagen over hun werknemers. En waarover dan? Ach… je kan het zo gek niet bedenken. Over hun werkhouding, over hun motivatie, over hun inzet, over hun productie, over hun gedrag, over hun manier van communiceren en ga zo maar door. Je zou soms bijna denken dat er maar één goede werknemer is en dat is de werkgever zelf. 

Hoe motiveer je werknemers?


Het is goed voor te stellen dat werkgevers dat zo ervaren. Het bedrijf is hun kindje, hun trots, iets waar ze jaren aan gebouwd hebben en ziel en zaligheid voor gegeven hebben. Logisch dat je van iedereen die in je bedrijf werkt dan ook veel verwacht. Eigenlijk hetzelfde verwacht als jij van jezelf verwacht.

Ga snel harder lopen


Maar, is dat realistisch? Ja, soms wel. Soms ligt de lat helemaal niet zo hoog, maar nemen werknemers echt een loopje met de werkgever. Zich vaak niet realiserend dat het diezelfde werkgever is die elke maand hun salaris overmaakt. Voor die werknemers zou ik zeggen: ga heel snel een paar stappen harder lopen en ga doen waarvoor je betaald wordt.

Niet realistische verwachtingen


Ik kom echter ook heel vaak tegen dat de verwachting van een werkgever niet realistisch is en de lat erg hoog ligt. Zij eisen van hun werknemers dezelfde tomeloze inzet als die zij zelf laten zien en laten dat ook in woord en daad blijken. Maar sommige werkgevers realiseren zich onvoldoende dat de prikkel die erachter ligt echt anders is dan voor hen zelf. Voor iets dat je “eigen kindje” is loop je altijd een paar stappen harder en sneller dan wanneer dat niet het geval is. Dat is een gegeven en moeten we ook niet koste wat het kost proberen te veranderen.
Voor iets dat je “eigen kindje” is loop je altijd een paar stappen harder en sneller dan wanneer dat niet het geval is.

Werknemers motiveren


Moet je als werkgever het dan zomaar accepteren en het maar laten voor wat het is, soms met alle frustraties? Nee dat zeker niet. Er zijn diverse mogelijkheden om werknemers te motiveren net dat ene stapje harder te lopen. Welke mogelijkheden het beste zijn is helemaal afhankelijk van het soort werk, de werknemer, het bedrijf enzovoorts. Maatwerk is daarbij noodzakelijk.
Zes voorbeelden die kunnen helpen om werknemers te motiveren.

  1. Geef werknemers meer verantwoordelijkheid, delegeer misschien zelfs wat van je eigen taken. Dat maakt werknemers meer betrokken.

  2. Laat werknemers delen in de winst, afhankelijk van hun eigen prestatie.

  3. Beloon werknemers minimaal marktconform, maar doe wat extra’s (dit zit niet in de grote dingen, maar soms in de kleine gebaren) als er aanleiding toe is.

  4. Laat duidelijker merken dat je het samen doet! En geef zelf daarin het goede voorbeeld.

  5. Spreek waardering uit voor wat ze goed doen: deel eens een compliment uit.

  6. Spreek mensen ook aan op dat wat niet goed gaat, maar brandt ze niet af.


Ook hier geldt: alleen kun je het niet en samen kom je verder!

Meer weten over HR-zaken? Krijg inzicht in uw HR-beleid met de HR-quick scan.

Visser & Visser HR quick scan

ca. {distance}
Wij kunnen binnen ca. {duration}
bij u zijn vanuit {select}

{add}
{zip} {cty}
Telefoon: {phn}
Email: {eml}

Voor vragen en/of een afspraak maken kunt u contact opnemen met {select}

{add}
{zip} {cty}
Telefoon: {phn}
Email: {eml}

Bezig met bepalen van de locatie