Blog

Arie Plug: 'Ik probeer altijd in de schoenen van de ondernemer te gaan staan'

Geplaatst op 22 december 2016
Door: Medewerkers audit

Christel Kraaijeveld interviewt haar collega Arie Plug, Audit Specialist van vestiging Gouda. Lees in dit bloginterview wat hij leuk vindt aan Audit en Controlling.

Arie, wat vind je leuk aan Audit en Controlling?

Een goede audit levert primair toegevoegde waarde, maar betekent niet dat meegedacht wordt over een inefficiënte AO/IB. Met controlling probeer je een connectie te maken tussen  advisering van verbeteringen  van de (financiële) sturing van de organisatie en daarmee een hogere kwaliteit aan te brengen in de audit. Je kunt hierbij denken aan het implementeren van een efficiënte en effectieve bedrijfsvoering op zowel financieel als strategisch gebied. De onderneming gaat vaak pas nadenken over strategic controls op het moment dat hij in zijn cijfers (detectief) ziet dat hier behoefte aan is. Ik vind het een uitdaging om klanten aan de voorkant mee te nemen en op zoek te gaan naar waar ze over een x aantal jaar staan. Zeker gezien de huidige ontwikkelingen binnen de IT is dit een gaaf proces! Daarnaast moeten we niet vergeten dat door control de audit beter, maar ook leuker wordt. Dus de mogelijkheid die ik gehad heb om binnen V&V de controlling opleiding te gaan doen, heb ik mede om die reden met beide handen aangepakt.

Waarom zouden klanten controllingdiensten willen afnemen?

Het is een goede verscherping van buitenaf. De ondernemer weet als geen ander wat er speelt binnen zijn business, echter wordt ook hij opgeslokt door day-to-day business. Klanten zouden wat mij betreft meer bewust moeten worden van hun positionering in het heden en de toekomst. Daarnaast zie je dat de directie in het MKB met name sterke commerciële kwaliteiten in zich heeft, maar minder de koppeling naar de operationele gang van zaken en uiteindelijk de jaarcijfers maakt. Daar ben ik dan voor!

Hoe ga jij om met strikte scheiding tussen audit en advies?

Vanuit mijn werkzaamheden is dat bijna niet te scheiden. Wie ik ben en de manier waarop ik te werk ga bestaat eigenlijk altijd uit een combi van audit & control. Echter daar waar advies/control een belangrijke rol speelt, zorg ik dat altijd sprake is van een kwaliteitsreview op mijn dossiers.

Is wat jou betreft advies altijd vrijblijvend?

Ja, daarom is het ook advies. In mijn advies probeer ik wel altijd aan te geven wat ik zou doen als ik in de schoenen van de ondernemer zou staan. Op deze manier probeer ik te vermijden dat een hele hoop oplossingen worden aangedragen waarbij de klant het spreekwoordelijke ‘bos’ niet meer ziet. Het leukste aan mijn vak vind ik dat wanneer de klant mij ook als de ervaringsspecialist ziet. Hierbij kan ik de rol van begeleidende adviseur nemen waarbij de ondernemer het vertrouwen in mij stelt om zijn onderneming ‘in control’ te laten zijn. Het meest gelukkige moment is natuurlijk wel dat een klant een advies overneemt en wanneer blijkt dat het werkt!

Waar word jij verder nog vrolijk van?

Sport, ik ben een fanatiek voetballer.. eh … supporter ;) Elke zaterdag sta ik aan de lijn om mijn zoons te coachen, dat is zo leuk om te doen. Daarnaast is mijn gezin een belangrijke en stabiele factor in mijn hectische leven. Dat is uiteindelijk het meest belangrijke, zonder hen ook geen audit en control!

Wie is de persoon achter dat altijd lachtende gezicht?

Een drukke en eigenzinnige duizendpoot die alles leuk vindt om te doen, echt álles! Mensen die me goed kennen weten ook wel dat achter dat vrolijke gezicht soms een hoop ongeduld schuilt.. maar langer dan 10 minuten kan ik gelukkig nooit boos zijn. Wil jij je ook verder ontplooien binnen het Auditteam? Bekijk hier onze vacatures!

ca. {distance}
Wij kunnen binnen ca. {duration}
bij u zijn vanuit {select}

{add}
{zip} {cty}
Telefoon: {phn}
Email: {eml}

Voor vragen en/of een afspraak maken kunt u contact opnemen met {select}

{add}
{zip} {cty}
Telefoon: {phn}
Email: {eml}

Bezig met bepalen van de locatie