Btw-tarief van 6% naar 9%

Btw-tool

Het verlaagde btw-tarief is per 1 januari 2019 verhoogd van 6% naar 9%, zoals u ook in onze Prinsjesdagspecial kunt lezen. De staatsecretaris van Financiën heeft een overgangsregeling aangekondigd voor bepaalde situaties, waarin het verlaagd btw-tarief van 6% nog kan worden toegepast. Ontdek welk tarief u dient te hanteren in onze btw-tool.

 

Momentafhankelijk

Voor het bepalen of u voor de btw 6% of 9% dient toe te passen, is het moment leidend waarop het goed wordt geleverd of de dienst door de ondernemer wordt voltooid. Ter illustratie, als de datum van presteren gelegen is in 2018, is het 6%-tarief van toepassing, ook wanneer de factuur pas in 2019 door de ondernemer aan zijn afnemer wordt uitgereikt. Houdt er wel rekening mee dat de factuur uiterlijk uitgereikt moet zijn op de 15e dag van de maand, volgend op de maand waarin de prestatie is verricht. Als dergelijke prestaties in 2019 worden verricht, zullen deze in principe belast zijn met 9% btw. Op deze algemene regel heeft het kabinet een overgangsregeling aangekondigd.

 

Overgangsregeling

Op basis van de overgangsregeling kan het verlaagd btw-tarief van 6% ook worden gehanteerd voor prestaties die voor 1 januari 2019 worden gefactureerd en (vooruit)betaald, maar die pas in 2019 plaatsvinden.

 

Bereken btw

Wilt u weten welk verlaagd btw-tarief (6% of 9%) u dient te hanteren? Gebruik dan onderstaande tool.

Het btw-tarief bedraagt
{{ vatAmount }}%
Heeft u nog vragen?
{{ errors.first("name") }}
{{ errors.first("phonenumber") }}
{{ errors.first("company") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("privacy") }}

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur