Wilt u uw kinderen graag dat duwtje in de rug geven door ze te helpen met de aanschaf van een eigen woning, verbouwing, studie of bijzondere reis? Ook na de afschaffing van de jubelton, zijn er diverse mogelijkheden om belastingvrij te schenken. U kunt jaarlijks belastingvrij schenken of gebruik maken van de eenmalige vrijstellingen. De adviseurs van Visser & Visser helpen u graag om uw schenking optimaal vorm te geven.


Belastingvrije schenking: periodiek of eenmalig?

Belastingvrij schenken is een effectieve manier om vermogen over te dragen aan de volgende generatie en hun financiële steun te bieden. Schenkingen kunnen ook een onderdeel vormen van een breder financieel plan.


De belastingdienst maakt onderscheid in 2 type schenkingsvrijstellingen:

 • jaarlijkse schenkingsvrijstellingen
 • eenmalige schenkingen met een specifiek doel, de zogenaamde eenmalig verhoogde vrijstelling.


Deze eenmalige verhoogde schenkingen kunnen alleen worden toegekend aan personen in de leeftijd tussen de 18 en 40 jaar. Schenkingsvrijstellingen mogen niet gestapeld worden. Dus benut u een eenmalige schenking, dan kan er dat jaar niet gebruik worden gemaakt van de jaarlijkse vrijstelling.


Schenkingsvrijstelling 2023

Elk jaar worden de maximale bedragen die u belastingvrij mag schenken opnieuw vastgesteld door de belastingdienst. De volgende schenkingsvrijstellingen zijn van kracht in 2023:

 • Jaarlijkse schenkingsvrijstelling aan kleinkinderen en derden: € 2418,-
 • Jaarlijkse schenkingsvrijstelling aan kinderen: € 6035,-
 • Eenmalige schenkingsvrijstelling voor de woning: € 28.947,-
 • Eenmalige vrijstelling voor algemene toepassing: € 28.947,-
 • Eenmalige schenkingsvrijstelling voor studie: € 60.298,-


Wanneer moet er schenkbelasting betaald worden?

Over alle schenkingen boven het vrijstellingsbedrag moet er schenkbelasting betaald worden. Wees extra alert bij de volgende situaties:

 • Wordt er geen geld geschonken, maar goederen (kunst, sieraden etc) of vastgoed dan moet de waarde van de schenking vastgesteld worden conform bepaalde voorwaarden. Lees alles over papieren schenkingen.
 • Wordt er geschonken vanuit beiden (groot)ouders? Dan moet u deze schenkingen bij elkaar optellen. Dit geldt ook als partners gescheiden zijn. Schenkingen aan u en uw partner moet u in de meeste situaties ook bij elkaar optellen.
 • Een schenking kan gevolgen hebben voor een studiebeurs of uitkering. Als het vermogen van de ontvanger door uw gift boven een drempelbedrag uitkomt, kan een beurs of uitkering komen te vervallen.
 • Zijn uw kinderen nog geen 18? Dan wordt hun banksaldo bij uw vermogen opgeteld.


Aangifte schenkbelasting: Wie betaalt de schenkbelasting?

Schenkt u een bedrag dat hoger dan de vrijstellingsdrempels is, dan bepaalt u zelf wie de schenkbelasting over dit bedrag betaalt; de ontvanger of uzelf als schenker. Indien de schenker de schenkbelasting betaalt, dan is de schenkbelasting hoger dan dat de ontvanger deze zou betalen. Het betalen van de schenkbelasting wordt óók gezien als een schenking. Het bedrag van de schenking wordt daardoor hoger en dus ook de schenkbelasting.

Schenken: een goed advies schenkt beter

Loopt u met de gedachte om te gaan schenken? Dan is een gedegen advies onmisbaar. De specialisten van Visser & Visser brengen graag uw situatie en mogelijkheden in kaart. Hierbij houden wij oog voor uw persoonlijke financiële situatie. Welke bestedingsruimte heeft u nodig, nu en in de toekomst? Hoe zien uw inkomsten eruit de komende jaren? Welke financiële ruimte is er nodig om te kunnen reageren op veranderingen of tegenslagen? We adviseren u graag.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

46EBAAA4-0E2F-4D6D-BB3D-982D08E25767

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
 • Icon Copy 3 Professioneel advies
 • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
 • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur